"Bisschoppen zijn geen werknemers van het Vaticaan"

18/05/10 om 10:23 - Bijgewerkt om 10:22

Het Vaticaan kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor de daden van zijn priesters, zo pleit een advocaat.

"Bisschoppen zijn geen werknemers van het Vaticaan"

© Reuters

De bisschoppen kunnen niet beschouwd worden als bedienden van het Vaticaan, zo heeft advocaat Jeffrey Lena verklaard voor een rechtbank in het Amerikaanse Kentucky. Lena verdedigt de belangen van het Vaticaan in een historische zaak rond misbruik door een priester. Met zijn argument wil de advocaat verhinderen dat paus Benedictus XVI moet komen getuigen in de rechtbank.

Drie mannen die stellen dat zij enkele decennia geleden het slachtoffer waren van seksueel misbruik voeren aan dat het Vaticaan verantwoordelijk is, omdat de bisschop van Kentucky geen aangifte heeft gedaan van de daders van dit misbruik.

Het Vaticaan voert aan dat de bisdommen aparte entiteiten zijn die autonoom bestuurd worden en dat het Vaticaan alleen bevoegdheid over de bisschoppen heeft in religieuze aangelegenheden. "De paus is geen generaal die orders geeft aan zijn troepen. Hij heeft niet de bevoegdheden van een koning", aldus Lena.

"De rechtbank is niet bevoegd om te oordelen over het Vaticaan en de paus, die zowel staatshoofd als leider van de Kerk is", verklaarde pater Ciro Benedettini, adjunct-directeur van de Vaticaanse persdienst. In april verklaarde de jezuïet Federico Lombardi, de woordvoerder van het Vaticaan, al dat de priesters niet kunnen beschouwd worden als bedienden van het Vaticaan en dat "de Kerk geen multinational is".

In Wisconsin en in Oregon zijn twee andere juridische procedures aan de gang waarin men de verantwoordelijkheid van het Vaticaan in misbruikzaken, gepleegd door priesters, wil aantonen.

Lees meer over:

Onze partners