Beruchte Israëlische spion Michael Harari is overleden

22/09/14 om 11:35 - Bijgewerkt om 11:35

De voormalige Israëlische spion Michael Harari, die binnen de Mossad de beruchte eenheid Kidon oprichtte, is op 87-jarige leeftijd overleden.

Beruchte Israëlische spion Michael Harari is overleden

Mike Harari © /

Dat melden Israëlische media. De Israëlische minister van Defensie Moshe Yaalon bracht maandag hulde aan Harari.

Mythisch binnen Mossad

Michael 'Mike' Harari begon op 16-jarige leeftijd in 1943 als lid van een weerstandsgroep, voor de creatie van de Israëlische staat in 1948. Hij bouwde een lange carrière uit binnen het Israëlische leger en vervolgens bij de inlichtingendienst Mossad, waar hij een mythisch figuur werd.

Hij richtte de Kidon-eenheid op, die belast was met het uitschakelen van daders van aanslagen tegen Israël in het buitenland.

'Toorn van God'

Zo stond Harari aan het hoofd van de operatie 'Toorn van God', bedoeld om de verantwoordelijken van de moord op 11 Israëlische atleten tijdens de Olympische Spelen van 1972 in München om te brengen.

Harari bood zijn ontslag aan na de moord in 1973 in Noorwegen op een onschuldige Marokkaanse ober, die voor Ali Hassan Salameh werd gehouden. Salameh stond aan het hoofd van Zwarte September, de organisatie die verantwoordelijk was voor de aanslag in München. Salameh kwam uiteindelijk om bij een bomaanslag op zijn voertuig in Libanon in 1979, op direct bevel van Harari.

Film

De Israëlische acteur Moshe Ivgy vertolkte de rol van Harari in de film 'Munich' van Steven Spielberg in 2005, over de 'Toorn van God'-operatie. (Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners