Berlusconi niet veroordeeld in corruptiezaak

25/02/12 om 16:33 - Bijgewerkt om 16:33

Een rechtbank in Milaan heeft een punt gezet achter het corruptieproces tegen de Italiaanse oud-president Silvio Berlusconi rond de zaak-Mills.

Berlusconi niet veroordeeld in corruptiezaak

© Reuters

Volgens de rechter zijn de feiten verjaard. De beslissing beëindigt een procedure die bijna vijf jaar heeft aangesleept. Het parket eiste vijf jaar cel voor Il Cavaliere, die zelf niet aanwezig was.

Berlusconi werd ervan beschuldigd zijn Britse advocaat David Mills in de jaren 1990 600.000 dollar te hebben betaald om te liegen in twee rechtszaken. Mills werd begin 2009 al veroordeeld tot vier en een half jaar gevangenisstraf omdat hij het geld had ontvangen, maar het Britse Hof van Cassatie verbrak die straf nadien omdat de zaak verjaard was.

Ook voor Berlusconi draait de zaak nu uit op verjaring. Na een beraad van een drietal uur sprak rechter Francesca Vitale op nog geen minuut de verjaring uit, in een zaal bomvol pers.

Procureur Fabio de Pasquale was bij het verlaten van het gerechtsgebouw niet bereid tot commentaar. "Het heeft geen zin om te reageren", klonk het.

De andere rechtszaken van Berlusconi

Daarnaast is de Italiaanse premier ook betrokken in twee andere rechtszaken, waaronder de zaak Ruby. In deze zaak wordt hij ervan verdacht om seks te hebben gehad met een minderjarige Marokkaanse prostituee. Seks met een minderjarige is strafbaar in Italië.

Verder is Il Cavaliere betrokken in een zaak, waarbij acht mensen in beschuldiging werden gesteld omdat ze prostituees zouden hebben geleverd aan de man. Hiermee hoopten ze contracten, postjes of contacten in de wacht te slepen. De meest gekende in dit rijtje is de Zuid-Italiaanse ondernemer Gaimpaolo Tarantini. Prostitutie is niet strafbaar in Italië, maar het ertoe aanzetten is dat wel. Tarantini zou de premier meer dan 500.000 euro hebben afgesnoept om te zwijgen over zijn rol als meisjesleverancier. (Belga/TE)

Onze partners