Bart Swings: 'Komende maand wordt cruciaal'

31/12/13 om 06:38 - Bijgewerkt om 06:38

Bron: Knack

Knack sprak met langebaanschaatser Bart Swings, een van de voornaamste Belgische medaillekandidaten voor de Olympische Winterspelen in Sotsji.

Bart Swings: 'Komende maand wordt cruciaal'

Bart Swings: 'Ik hoef maar één dag de beste zijn' © Franky Verdickt

Op 8 februari begin hij eraan. Dan neemt Bart Swings in het Russische Sotsji deel aan zijn eerste Olympische Spelen. Hij zal er deelnemen aan de 5000, 1500 en 10.000 meter. Vooral op de 1500 meter ziet Swings naar eigen zeggen medaillekansen. Hij won begin dit jaar een wereldbekerwedstrijd op die afstand, maar de voorbije wedstrijden gingen de mist in. Toch gelooft Swings volop in zijn kansen. 'Op training lopen mijn 1500 meters echt super, maar in de wedstrijden maak ik nog steeds kleine foutjes. Dat is niet ideaal, maar ik maak me er geen zorgen over. Ik hoef maar één dag de beste zijn. Als ik op de Spelen een goede wedstrijd rijd, maken al die voorgaande wedstrijden niet uit.'

Ben je al aan het aftellen?

Bart Swings: Ik kijk er echt al naar uit, maar er moet nog werk geleverd worden. Komende maand wordt echt cruciaal. Conditioneel zit ik goed, maar de technische details moeten nog beter. Ik moet ook nog op mijn snelheid werken, maar dat is normaal tijdens de laatste maand voor de piek.

Je bent nu aan je derde schaatsseizoen bezig. Waarin moet je nog verbeteren?

Swings: Alles kan nog beter. Er zijn zeker momenten dat ik het gevoel heb dat ik goed schaats, maar in vergelijking met de echte toppers heb ik nog werk voor de boeg. We zijn aanvankelijk begonnen met mijn bochtentechniek. Als skeeleraar schaats je vooral op je linkerbeen, maar in het schaatsen moet je het evenwicht beter verdelen. Dat was een hele aanpassing. Tegenwoordig werken we meer op de rechte stukken.

Vind je het niet frustrerend dat je als olympische sporter aan crowdfunding moet doen om je carrière te financieren?

Swings: Neen, ik begrijp dat skeeleren en schaatsen in België kleine sporten zijn. Schaatsen is trouwens echt aan het opkomen. Dankzij de crowdfundactie kunnen we de ploeg verder uitbreiden. Ik ben blij dat ik een positieve bijdrage aan de sport kan leveren.

De reportage in het spoor van Bart Swings vindt u deze week in Knack.

Lees meer over:

Onze partners