Baby met twee schedels met succes geopereerd in Afghanistan

25/09/13 om 15:21 - Bijgewerkt om 15:21

Afghanistan komt bij ons meestal negatief in het nieuws, maar het kan ook anders. Een twee maanden oude baby, bij wie een tweede schedel op het hoofd groeide, is met succes geopereerd in een ziekenhuis in het oosten van het land.

Baby met twee schedels met succes geopereerd in Afghanistan

Asree Gul © /

Het is voor het eerst dat artsen in Afghanistan zijn geslaagd in een dergelijke operatie. De baby, die Asree Gul heet, mocht vandaag het ziekenhuis verlaten. Dat meldt de Britse omroep BBC.

Gratis

Volgens de artsen was het een zeer complexe operatie omdat vitale zenuwen en bloedvaten vastzaten aan de tweede schedel. 'We hebben niet het meest geavanceerde materiaal, maar we zijn zeer gelukkig dat deze operatie een succes geworden is,' zegt dokter Ahmad Obaid Mojadid.

Wat het verhaal nog mooier maakt, is dat de artsen de operatie gratis uitvoerden. Een dergelijke ingreep kost normaal 4.000 tot 6.000 dollar, geld dat de familie van Asree niet heeft.

Asree heeft bovendien een perfect gezonde tweelingzus. Dokters vermoeden dat de tweede schedel van Asree afkomstig was van een derde baby die niet ontwikkeld is in de baarmoeder.

Lees meer over:

Onze partners