Baby geneest van HIV

04/03/13 om 06:57 - Bijgewerkt om 06:57

Voor het eerst is een peuter genezen verklaard van HIV, het virus dat aids veroorzaakt. Het is de tweede erkende genezing van HIV ooit.

Baby geneest van HIV

© ThinkStock

Een Amerikaanse peuter is genezen verklaard van HIV, het virus dat aids veroorzaakt. Het gaat om de tweede erkende genezing van HIV ooit. Het meisje uit Mississippi kreeg als pasgeborene het HIV-virus van haar moeder. Ze kreeg tijdens haar eerste levensuren een antiretrovirale behandeling, wat mogelijk de functionele genezing verklaart. Testen kort na de geboorte wezen in ieder geval op een progressieve verminderde virale aanwezigheid in het bloed van de baby, 29 dagen na de geboorte was het virus niet meer detecteerbaar in het lichaampje. Intussen is de peuter 2,5 jaar oud en al bijna een jaar zonder behandeling.

Er wordt gesproken van 'functionele' genezing, waarbij het virus minimaal aanwezig kan blijven in het lichaam, maar waarbij het erop lijkt dat het eigen immuunsysteem het virus kan onderdrukken.

Tweede genezingAls ze gezond blijft, is ze pas de tweede persoon ooit die genezen verklaard wordt van HIV. De eerste was de Amerikaan Timothy Brown. Hij werd compleet genezen verklaard na een beenmergtransplantatie, die een zeldzame genetische mutatie veroorzaakte waardoor het virus de cellen niet meer kon binnendringen. Een beenmergtransplantatie wordt ingezet om bloedkankers zoals leukemie te behandelen.

Het geval van het jonge kind werd uit de doeken gedaan op de 20e jaarlijkse conferentie over retrovirussen en opportunistische infecties in Atlanta, in de Amerikaanse staat Georgia.

Volgens de wetenschappers zou de kennis over de behandeling van het kind de gangbare medische praktijk kunnen beïnvloeden. Maar, zo onderstrepen ze, de eerste doelstelling blijft de overdracht van het virus van moeder op kind te verhinderen. Momenteel zijn er al behandelingen hiervoor voorhanden. De behandeling werkt in 98 procent van de gevallen.

'Bewezen behandeling kort na besmetting'Volgens hoogleraar Lut Lynen van het Instituut voor Tropische Geneeskunde is het nieuws over de van hiv genezen baby belangrijk.

'Het was nog niet bewezen dat een effectieve besmetting binnen enkele uren na de geboorte geblokkeerd kon worden', aldus de hiv-experte. 'Dat het kind binnen enkele uren na de geboorte antivirale geneesmiddelen toegediend, zorgde er wellicht voor dat het virus zich niet in de witte bloedcellen kon nestelen. t is in die cellen dat het virus latent aanwezig blijft in het DNA-materiaal.'I

'In dit geval lijkt het bewezen dat de behandeling binnen enkele uren na de besmetting gewerkt heeft, maar de vraag stelt zich nu of dat levenslang zo gaat blijven, zowel bij de baby als de eerder genezen verklaarde patiënt Timothy Brown', aldus Lynen.

Het inzicht omtrent de baby is volgens de wetenschapster nuttig, omdat dit opnieuw aantoont dat een functionele genezing mogelijk is, al is het volgens Lynen eveneens onzeker of het effect ook bij anderen aangetoond zal kunnen worden. (Belga/AFP/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners