Anna Chapman zwaait kosmonauten uit

08/10/10 om 13:15 - Bijgewerkt om 13:15

Een opmerkelijke toeschouwer bij de lancering van de Sojoez in Kazachstan was de 28-jarige Russische ex-spionne Anna Chapman.

Chapman was een van de 10 Russische spionnen die in juli uit de VS werden gezet nadat ze geprobeerd hadden in de Amerikaanse samenleving te infiltreren terwijl ze er een dubbelleven op nahielden. Sinds die tijd is Chapman, die ook bekend staat als Anya Koesjtsjenko, niet meer in het openbaar verschenen.

Het is dan ook een verrassing dat zij opdook op de basis Bajkonoer in Kazachstan voor de lancering van de gloednieuwe Sojoez naar het Internationaal Ruimtestation (ISS). Ze woonde de afscheidsceremonie voor de crew bij en werd vervolgens snel naar een hotel gebracht vlakbij de lanceringsbasis.

Naar verluidt woonde Chapman de lancering bij als adviseur van de voorzitter van een Russische bank, aldus de Britse openbare omroep.

De Sojoez-draagraket is ondertussen succesvol gelanceerd. Opvarenden van de nieuwe Sojoez zijn de Amerikaan Scott Kelly en de Russen Aleksandr Kaleri and Oleg Skripotsjka.

De Sojoez TMA-01M is de nieuwste volledig "gedigitaliseerde" versie van de aloude Sojoezcapsule.

Lees meer over:

Onze partners