Angelina Jolie in Pakistan: "We moeten optimistisch zijn"

10/09/10 om 12:16 - Bijgewerkt om 12:16

"We kunnen niet anders dan optimistisch zijn", zegt de Amerikaanse actrice Angelina Jolie over de situatie in Pakistan in een interview met CNN.

Angelina Jolie in Pakistan: "We moeten optimistisch zijn"

Angelina Jolie is momenteel in de hoedanigheid van ambassadrice voor de vluchtelingenorganisatie van de VN, de UNHCR, in het door overstromingen geteisterde Pakistan. Met haar bezoek wil de actrice aandacht vragen voor het lijden van de miljoenen vluchtelingen in Pakistan en de nood aan blijvende hulp voor de slachtoffers.

Tijdens een interview met de televisiezender CNN vertelde Jolie over een ontmoeting met een oud koppel van 70 jaar oud dat zijn huis vernield zag worden. "De vrouw voelde zich zo beschaamd over haar situatie en de man zei dat hij nooit in zijn leven nog mooie dingen zal hebben, een mooi bed, een mooi huis. De twee woonden al sinds 1972 in het huis en hebben er hun kinderen en kleinkinderen opgevoed. Binnen enkele uren was het huis volledig verdwenen."

Jolie zei dat het gebied waar het koppel woont nu overspoeld is met modder en vliegen. "Ze verdienen het niet om in deze onwaardige omstandigheden te leven, niemand verdient dit", aldus Jolie.

'Rampenmoeheid'

Op de vraag waarom mensen zo weinig aandacht hebben voor de situatie in Pakistan, antwoordde Jolie dat mensen mogelijk 'rampenmoe' zijn. Pakistan heeft in de voorbije jaren met verschillende rampen te maken gekregen, waaronder een aardbeving in 2005 waarbij meer dan 70.000 mensen het leven lieten.

"Pakistanen zijn veerkrachtig en ze zullen verdergaan met hun leven", zegt Jolie. "Maar ze hebben internationale hulp nodig". "Ik denk dat we geen andere keuze hebben dan optimistisch te zijn en hoop te hebben. Zonder zijn we gewoon verloren en zullen de zaken alleen maar slechter worden", aldus Jolie.

Bijna 21 miljoen mensen in Pakistan zijn getroffen door de overstromingen. 1.738 Pakistanen kwamen om het leven. Overal in het land duiken watergerelateerde ziektes op door vervuild drinkwater. Minstens 1 miljoen mensen lijden aan diarree of infecties aan de luchtwegen en er werden al zo'n 65.000 gevallen van malaria gerapporteerd.

Lees meer over:

Onze partners