Amanda Knox na nieuwe veroordeling voor seksmoord: 'Ik voel me alsof ik net te horen kreeg dat ik kanker heb'

11/02/14 om 18:58 - Bijgewerkt om 19:07

'Het doet pijn om door het leven te moeten gaan als een crimineel. Ik heb hier geen vrede mee. Ik voel me alleen en gebrandmerkt. Alsof ik net te horen kreeg dat ik kanker heb.' Dat zegt Amanda Knox in een reactie op het vonnis van een Italiaanse rechtbank die haar veroordeelde tot 28,5 jaar cel voor een bizarre seksmoord.

Amanda Knox na nieuwe veroordeling voor seksmoord: 'Ik voel me alsof ik net te horen kreeg dat ik kanker heb'

Amanda Knox © REUTERS

De Amerikaanse studente Amanda Knox (26) is nog maar pas opnieuw veroordeeld tot 28,5 jaar cel voor haar aandeel in de seksmoord op haar kamergenote Meredith Kercher.

In het Noord-Italiaanse Perugia werd Meredith Kercher tijdens een seksspelletje verkracht en vermoord met messteken. Amanda Knox en haar Italiaanse vriend Raffaele Sollecito werden in eerste aanleg veroordeeld voor de moord. Knox kreeg 25 jaar cel. Ze zat vier jaar in de gevangenis voordat een beroepsrechtbank haar vrijsprak. Ze sprong op het eerste vliegtuig naar de Verenigde Staten en zwoer nooit nog een voet in Italië te zetten.

Tijdens een derde rechtszaak (gebaseerd op dezelfde bewijzen in eerste aanleg die door het Italiaanse hooggerechtshof naar de prullenmand werden verwezen) werd Knox opnieuw veroordeeld.

Kanker

In haar thuisstad Seattle kwam het vonnis aan als een mokerslag. 'Ik voel me alsof ik net te horen kreeg dat ik kanker heb,' zei Amanda Knox tegen The Guardian-journalist Simon Hattenstone, die haar al jarenlang volgt en regelmatig interviewde.

Knox heeft zich deze week opnieuw aangemeld aan de Universiteit van Seattle, waar ze de richting creatief schrijven volgt. 'Het standpunt van de universiteit is dat ik wettelijk nog altijd een studente ben,' zegt Knox.

'De mensen steunen mij wat betreft mijn veiligheid. Er zijn geen nare dingen gebeurd, maar ik voel me toch alsof ik net te horen heb gekregen dat ik kanker heb.'

Gebrandmerkt

'Ik kan nergens naartoe gaan zonder dat iedereen weet dat ik het meisje ben dat opnieuw veroordeeld is voor moord. Ik probeer er op één of andere manier mee om te gaan. Het doet pijn om door het leven te moeten gaan als een crimineel. Dit is niet ok. Ik heb hier geen vrede mee. Ik voel me alleen en gebrandmerkt.'

Amanda Knox en Raffaele Sollecito zullen opnieuw in beroep gaan tegen het vonnis. Dan komt er een vierde rechtzaak voor dezelfde feiten, vrij uitzonderlijk in een Europese rechtstaat. Italië kreeg eerder al heel wat kritiek te verwerken over de manier waarop het deze zaak heeft aangepakt.

Vonnis

Sollecito, die de jongste zittingen in Italië wel bijwoonde, riskeert een nieuwe opsluiting in de gevangenis. Hij mag op dit moment het land niet verlaten.

'Hij kan niet ontsnappen,' zegt Knox. 'Hij is vastberaden en probeert sterk te zijn, maar ik hoor aan zijn stem dat het niet goed met hem gaat.' 'Hij verwijt me niet dat ik niet naar Italië ben gekomen voor de zitting. Dit is mijn thuis en hij weet dat. Hij is helemaal niet boos op me.'

De rechtbank in Firenze heeft 90 dagen de tijd om het vonnis te motiveren. Dat is tot nu toe nog niet gebeurd.

Lees meer over:

Onze partners