Advocaat over toplessfoto's: 'Kate is geen object'

17/09/12 om 19:39 - Bijgewerkt om 19:39

De advocaat van het Britse prinsenpaar William en Kate wil verdere publicatie van de toplessfoto's van Kate Middleton verbieden.

Advocaat over toplessfoto's: 'Kate is geen object'

© Epa

Advocaat Aurélien Hamelle eiste voor de rechtbank van Nanterre het verbod op iedere nieuwe oplage van het magazine, de overdracht of verkoop van de foto's en hun publicatie op digitale media zoals het web.

De foto's werden genomen tijdens de vakantie van het koppel in de Provence, een "buitengewoon intiem moment" in het leven van het koppel. Dat moment doet niet ter zake op de cover van een magazine. "Kate is een jonge vrouw, geen object."

Fatale jacht
De advocaat trok een parallel met de foto's en de "fatale jacht" die leidde tot de dood van prinses Diana, de moeder van de Britse prins William. De advocaat vroeg geen schadevergoeding.

De klacht wegens "aanslag op het privéleven" is gericht tegen de fotograaf of fotografen die het echtpaar tijdens hun vakantie in het zuiden van Frankrijk fotografeerden, maar ook tegen de media die de foto's gebruikten.

Het dossier wordt later ten gronde onderzocht. Het prinsenpaar diende namelijk een strafrechtelijke klacht in bij het parket van Nanterre. De rechter in Nanterre die in kort geding de klacht van het Britse koningshuis behandelt zal zich dinsdagmiddag over de zaak uitspreken.

De tweede klacht "zal tot een langer proces leiden", aldus de diensten van de prins. Tijdens dat proces zullen wel schadevergoedingen en belangen geëist worden.

Hoofdredacteur ontslagen
In Ierland werd ondertussen de hoofdredaceur van de krant Irish Daily Star opzij geschoven na de publicatie van de naaktfoto's van Kate . De eigenaars van de joint venture achter de krant (de Britse groep Norhtern and Shell en de Ierse groep Independent News and Media) hadden de beslissing om de foto's af te drukken onmiddellijk veroordeeld.

De uitgeverij kondigde maandag aan dat ze had beslist de hoofdredacteur "met onmiddellijke ingang" opzij te schuiven en dit in afwachting van een intern onderzoek naar de overname van de foto's. (Belga/TE/TV)

Lees meer over:

Onze partners