Aartsbisschop Léonard wordt nog geen kardinaal

12/01/14 om 14:08 - Bijgewerkt om 14:08

De Belgische aartsbisschop André-Jozef Léonard zal in februari nog niet tot kardinaal worden benoemd.

Aartsbisschop Léonard wordt nog geen kardinaal

André-Jozef Léonard © Belga

Paus Franciscus heeft de namen bekendgemaakt van de geestelijken die wel die eer zullen krijgen. Er komen zestien nieuwe kardinalen die nog geen tachtig jaar oud zijn. Dat betekent dat ze stemrecht zullen hebben bij een eventueel conclaaf om een nieuwe paus aan te duiden.

Van die zestien zullen er vier uit Italië komen. Daarnaast worden er nog twee andere Europeanen tot kardinaal gecreëerd: een Duitser en Brit. Vijf nieuwe kardinalen komen uit Latijns-Amerika (Argentinië, Chili, Brazilië, Haïti, Nicaragua), één uit Noord-Amerika (Canada), twee uit Afrika (Ivoorkust en Burkina Faso) en twee uit Azië (Zuid-Korea en de Filipijnen).

Niet automatisch kardinaal voor grote bisdommen

Daarnaast worden nog drie kardinalen van meer dan tachtig jaar oud gecreëerd. Zij zijn afkomstig uit Spanje, Italië en de Antillen. Aanvankelijk hadden verschillende

Vaticaanwatchers gedacht dat Léonard dit jaar aan de beurt ging komen, omdat kardinaal Godfried Danneels in juni vorig jaar tachtig is geworden en dus geen stemrecht meer heeft bij het volgende conclaaf.

Maar vorige week had de Franse krant La Croix al aangekondigd dat paus Franciscus zich niet gebonden zou voelen door de gewoonte dat grote bisdommen automatisch een kardinaal leveren.

De kardinalen zullen op 22 februari gecreëerd worden tijdens het zogeheten consistorie, dat in het Vaticaan georganiseerd wordt. Vanaf die dag zullen er in totaal 122 stemgerechtigde kardinalen zijn. (Belga/TE)

Onze partners