Aantal nieuwe HIV-besmettingen stijgt opnieuw tot 2 miljoen per jaar

Studenten tonen rode aidslintjes © REUTERS

Een nieuw rapport van de Verenigde Naties toont aan dat het aantal HIV-besmettingen de laatste vijf jaar opnieuw gestegen is tot wel 2 miljoen nieuwe besmettingen per jaar. Dat meldt The Guardian. ‘Als deze evolutie zich verderzet, is de epidemie onmogelijk te controleren’, klinkt het bij UNAids.

Eén week voor de internationale aidsconferentie in Durban komt UNAids, een orgaan van de Verenigde Naties, met een alarmerend rapport over de evolutie van het aantal HIV-besmetingen tussen 2010 en 2015. Daarin staat dat elk jaar twee miljoen nieuwe HIV-besmettingen brengt. In Oost-Europa en Centraal-Azië, waar de laatste vijf jaar elk jaar gemiddeld 57% meer besmettingen werden genoteerd, is de situatie het ernstigst. Ook in de Caraïben (+9%), Midden-Oosten en Noord-Afrika (+4%) en Latijns-Amerika (+2%) stijgt het aantal besmettingen.

De doelstelling die de VN zichzelf in juni nog stelde om aids tegen 2030 de wereld uit te helpen, komt volgens UNAids ernstig in het gedrang.

Uitvoerend directeur Michel Sidibé windt er geen doekjes om: ‘We luiden de alarmklok. De kracht van preventie is niet langer genoeg. Als er een nieuwe opstoot van HIV-infecties komt, zal de epidemie onmogelijk te controleren worden. De wereld moet onmiddellijk actie ondernemen.’

Te weinig geld en informatie

Inspanningen zijn er nochtans geweest. Het massaal uitdelen van aidsremmers heeft het aantal doden laten afnemen, maar het virus zelf is nog lang niet bedwongen.

Meer zelfs, het verlichten van de dodentol zorgt ervoor dat de ziekte minder in de aandacht komt en dat de donaties zwaar de dieperik in gingen. Vorig jaar werd er 8,1 miljard dollar geschonken aan HIV-bestrijding tegenover in 2013. Op die manier dreigt het onmogelijk te worden om alle patiënten voor de rest van hun leven van medicijnen te voorzien.

Naast het financiële aspect blijft kennis over HIV ondanks alle preventie een probleem. Wereldwijd beschikt maar 3 op 10 meisjes en vrouwen tussen 15 en 24 jaar over genoeg informatie over HIV. In Oost- en Zuid-Afrika zijn 3 op 4 nieuwe patiënten bij tieners meisjes. Het rapport van UNAids benadrukt dan ook dat adolescente meisjes bereiken ene belangrijke factor om de epidemie in te dijken.

Nog andere factoren maken het moeilijk om HIV de wereld uit te helpen. In Oost-Europa en Centraal-Azië valt 51% van de slachtoffers onder druggebruikers. Rusland spant de kroon in die streek en vertegenwoordigt er 80% van de nieuwe besmettingen.

In West- en Centraal-Europa valt de helft van de nieuwe besmettingen bij homoseksuele mannen. Binnen die categorie steeg het aantal nieuwe HIV-diagnoses in North-Amerika met 8%, in West- en Centraal Europa zelfs met 17%. (JVL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content