95-jarige Auschwitz-verpleegkundige staat terecht, maar daagt niet op

Hubert Zafke © /

Hubert Zafke is de derde voormalige Auschwitz-nazi die voor de rechtbank verschijnt in een jaar tijd.

Een proces tegen een vroegere SS-hospitaalsoldaat van het vernietigingskamp in Auschwitz is onmiddellijk verdaagd, omdat de beklaagde niet was komen opdagen. De 95-jarige voormalige SS’er Hubert Zafke is ziek, zei rechter Klaus Kabisch maandag in de volgelopen gerechtszaal in Neubrandenburg (Mecklenburg-Voor-Pommeren). Een dokteres verklaarde dat de man lijdt aan hoge bloeddruk en zelfmoordgedachten.

De voormalige SS-verpleegkundige, die in Auschwitz actief was op het moment dat Anne Frank er arriveerde, moet in het oosten van Duitsland terecht staan voor medeplichtigheid aan de moord van meer dan 3.000 gevangenen die in het concentratiekamp verbleven.

Het Landgericht sommeerde een gerechtsarts om de beklaagde te onderzoeken. Voor de volgende zitting op 14 maart moet de beklaagde nog een keer uitvoerig door een specialist en een psychiater onderzocht worden. Ook moet opnieuw bekeken worden of hij fit genoeg is om naar de rechtszaal gebracht te worden en hij in staat is het proces bij te wonen.

‘Ik had niets kunnen ondernemen’

De 95-jarige Hubert Zafke is de derde voormalige Auschwitz-man die in een jaar tijd voor de rechter verschijnt in Duitsland. Hij was werkzaam in het kamp in september 1944 toen een trein met 940 volwassenen en 79 kinderen uit Nederland aankwam in Auschwitz. Onder hen bevond zich ook het Joodse meisje Anne Frank.

Ter verdediging zegt Zafke dat hij niets had kunnen ondernemen om de massamoorden te stoppen. Het proces van Zafke in Neubrandenburg, ten noorden van Berlijn, volgt op dat van voormalig Auschwitz-bewaker Reinhold Hanning (94), die wordt verdacht van medeplichtigheid aan de moord op 170.000 mensen, en de veroordeling van Oskar Gröning (94), een ex-bewaker van Auschwitz, bijgenaamd ‘de boekhouder van Auschwitz’.

Nieuwe manier van denken

Gröning kreeg een celstraf van vier en een half jaar voor de dood van 300.000 Holocaust-slachtoffers. Hij is tegen de beslissing in beroep gegaan. Hanning riskeert een gevangenisstraf van drie tot vijftien jaar.

Het grote aantal rechtszaken rond ex-nazi’s is toe te schrijven aan een nieuwe manier van denken in het Duitse rechtssysteem. Normaal moeten de aanklagers bewijzen voorleggen dat de beklaagden direct betrokken waren bij de moorden, maar in het proces tegen John Demjanjuk in 2011 oordeelde de rechter dat zijn activiteiten als kampmedewerker in Sobibor voldoende waren om hem als medeplichtig aan moord te beschouwen.

Anne Frank stierf in 1945 In Bergen-Belsen aan tyfus, samen met haar zus. Haar moeder Edith bleef achter in Auschwitz en stierf daar van uithongering. In Auschwitz-Birkenau zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog circa 1,1 miljoen mensen vermoord, vooral Joden. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content