4 Thalys-helden gehuldigd: 'Zij belichamen het goede van de mensheid' (video)

24/08/15 om 07:58 - Bijgewerkt om 14:15

Drie Amerikanen en één Brit worden Ridder van het Franse Erelegioen na hun heldendaad op de Thalys van Amsterdam naar Parijs.

4 Thalys-helden gehuldigd: 'Zij belichamen het goede van de mensheid' (video)

De Amerikaanse ambassadrice in Frankrijk met de drie Amerikaanse helden. © Reuters

De Franse president François Hollande heeft in het Elysée de vier mannen - de Amerikanen Anthony Sadler, Alek Skarlatos en Spencer Stone en de Brit Chris Norman - die vrijdag in de vooravond een vermoedelijke terrorist wisten te overmeesteren op de Thalystrein richting Parijs het Erelegioen (Légion d'Honneur) opgespeld. Aldus wordt het viertal Ridder van het Erelegioen.

Bekijk hier de beelden van de huldiging:

Bekijk meer video's van vtmnieuws op nieuws.vtm.be

Bloedbad

"Vrijdagavond heeft iemand beslist in de Thalys een aanslag te plegen", aldus de president tijdens de plechtige ceremonie in het Elysée. "Hij had voldoende wapens en munitie bij om een echt bloedbad aan te richten. En dat was ook wat hij gedaan zou hebben als jullie hem niet overmeesterd hadden door alles te riskeren, ook jullie leven." Hun moed heeft levens gered, aldus nog Hollande.

De president bracht hulde aan hun "moed" en "koelbloedigheid", en zei dat zij het "goede van de mensheid" belichamen, tegenover "het kwaad dat het terrorisme is".

De Franse passagier die ook geprobeerd heeft om de verdachte te neutraliseren, een 28-jarige man die voor een Franse bank in Amsterdam werkt en anoniem wil blijven, zal ook gehuldigd worden.

Hetzelfde geldt voor de 51-jarige Franse Amerikaan Mark Moogalian, die gewond raakte en nog in een Rijsels ziekenhuis ligt.

Het viertal zorgde ervoor dat de met een kalasjnikov en pistool bewapende Ayoub El Khazzani overmeesterd werd. Hij houdt vol dat hij geen terroristische daad wilde plegen.

Charles Michel

Ook premier Charles Michel reisde op uitnodiging van Hollande naar Parijs voor een ontmoeting met de mannen. Hij ontmoette er samen met de Franse president en een vertegenwoordiger van de Nederlandse minister-president Mark Rutte de helden.

Voor aanvang liet premier Michel weten dat het zeer belangrijk is dat België zijn dankbaarheid toont. De trein zat immers "vol Belgische passagiers wier leven ze hebben gered", aldus Michel.

Ook de Amerikaanse ambassadrice in Frankrijk en de Franse premier Manuel Valls woonden de plechtigheid bij.

(Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners