3 iconische beelden volgens Knack-fotograaf Athos Burez

12/09/14 om 18:08 - Bijgewerkt om 18:08

Welke iconische beelden moeten we ons voor eeuwig en voor altijd herinneren? We vroegen het aan enkele fotografen van Knack. Voor Athos Burez mag er al eens 'een hoek af' zijn.

Naar aanleiding van 175 jaar fotografie vroegen we enkele Knack-fotografen welke foto's voor hen iconisch zijn. Vandaag: Athos Burez.

Bekijk ook de keuze van Wouter Van Vaerenbergh, Tom Verbruggen, Jelle Vermeersch,...

1. William Eggleston

Untitled

Untitled © William Eggleston

Burez: 'Ik heb gekozen voor dit beeld van Eggleston omdat hij op zo'n fascinerende manier het banale onderwerp van een snapshot weergeeft. Zijn beelden zijn gemaakt met oog voor compositie en kleurgebruik waardoor het geheel - hoe simpel het vaak ook is - toch sterk en hypnotiserend overkomt.'

2. Helmut Newton

The Legend of Virginity

The Legend of Virginity © Helmut Newton

Burez: 'Helmut Newton is voor mij een van de interessantste modefotografen van de 20e eeuw. Zijn stijl is extreem kenmerkend door zijn krachtige naakte vrouwelijke modellen in hun dominante universum. Dit beeld heb ik eruit gepikt omdat het voor mij het meeste weergeeft hoe hij zowel sensueel als humoristisch te werk gaat. Het is een van de meer uitgesproken absurde beelden. Wat ik net zo sterk aan zijn werk vind, is dat het geheel klopt. Het zijn niet zomaar naakte vrouwen in verschillende situaties en interieurs, maar er is telkens een subtiele grappige hoek af waardoor het meer wordt dan de zoveelste 'kalendershoot'.

3. Jeff Wall

The Drain

The Drain © Jef Wall

Burez: 'Jeff Wall is de koning van de geënsceneerde beelden, alles met zorg voorbereid en opgebouwd zonder dat het vaak zelfs de indruk wekt. Dit beeld doet eigenlijk wat afbreuk aan de kracht die het normaal gezien uitstraalt. Zijn beelden zijn gepresenteerd in een lichtbox, vaak op erg groot formaat, waardoor de intensiteit van zijn kleuren en diepgang zoveel sterker uitkomen. Ik hou van zijn dubbele sferen: zowel de onschuld van de meisjes als de diepere dreiging die uit de tunnel komt. Extreem scherpe beelden waarbij niets aan het toeval wordt overgelaten.'

Lees meer over:

Onze partners