2 maanden cel en 9.000 euro boete voor Franse komiek Dieudonné na Belgisch optreden

25/11/15 om 15:20 - Bijgewerkt om 15:53

De Franse komiek Dieudonné is veroordeeld tot een effectieve celstraf van twee maanden en een boete van 9.000 euro. Hij maakte zich volgens de rechter schuldig aan discriminerende, negationistische en antisemitische uitlatingen.

2 maanden cel en 9.000 euro boete voor Franse komiek Dieudonné na Belgisch optreden

© Facebook

De Franse komiek Dieudonné Mbala Mbala is woensdag door de correctionele rechtbank van Luik veroordeeld tot een effectieve celstraf van twee maanden en een boete van 9.000 euro. De Fransman moest zich onder meer verantwoorden voor het aanzetten tot haat en het verspreiden van discriminerende, negationistische en antisemitische uitlatingen tijdens een optreden in Herstal op maart 2012.

De omstreden Franse cabaretier Dieudonné scheert hoge toppen bij de Franse jeugd sinds zijn voorstelling Le Mur is verboden wegens de antisemitische inhoud. Knack had in 2014 een exclusief gesprek met de man die het Franse establishment met zijn ongemakkelijke populariteit de gordijnen injaagt.

Lees het hier.

Dieudonné staat bekend als een antisemiet en heeft in Frankrijk al meerdere veroordelingen opgelopen. Op 14 maart 2012 trad hij op in La Fabrik in Herstal (Luik). Ongeveer 1.100 mensen woonden dat optreden bij. De lokale politie was eveneens aanwezig en maakte geluids- en beeldopnames.

Dieudonné Mbala Mbala werd veroordeeld bij verstek. De rechtbank legde de komiek naast de celstraf en de boete nog een bijkomende sanctie op. Zo moet hij op eigen kosten het integrale vonnis tegen hem laten publiceren in de Franstalige kranten La Libre Belgique en Le Soir.

'Daadwerkelijk schuldig aan discriminerende, negationistische en antisemitische uitlatingen'

Volgens de rechter heeft Dieudonné Mbala Mbala zich daadwerkelijk schuldig gemaakt aan discriminerende, negationistische en antisemitische uitlatingen en heeft hij racistische ideeën verspreid. Nog volgens de rechter roepen de verklaringen van Dieudonné duidelijk op tot haat en geweld. Zijn optreden is een aaneenschakeling van antisemitische clichés, klonk het.

De rechtbank was ook van mening dat de komiek via zijn optreden aanzet tot een genocide aangezien hij christenen en moslims oproept om zich te verenigen en samen de joden te doden.

'Humor is geen geldig argument voor haatboodschappen'

Onder meer het Interfederaal Gelijkekansencentrum had zich burgerlijke partij gesteld in de zaak en kreeg een symbolische schadevergoeding van 1 euro toegekend.. "De wet hecht het grootste belang aan de vrijheid van meningsuiting. Humor is niet alleen van wezenlijk belang in het leven van elk van ons, en in elke samenleving, het is ook een recht. Maar humor is geen geldig argument om haatboodschappen aan het adres van de Joodse gemeenschap - of eender welke andere gemeenschap - te rechtvaardigen", klonk het eerder. (Belga/SD)

Onze partners