15 jaar Poetin aan de macht: zijn opmerkelijkste quotes

07/05/15 om 15:32 - Bijgewerkt om 15:58

Vandaag is het vijftien jaar geleden dat Vladimir Poetin voor de eerste keer de eed aflegde als president van Rusland. Ondanks zijn populariteit in zijn thuisland, staat de Kremlinleider internationaal geïsoleerd. Zijn af en toe controversiële uitspraken zijn daar niet vreemd aan.

15 jaar Poetin aan de macht: zijn opmerkelijkste quotes

Vladimir Poetin © Getty Images

Over Oekraïne: "De leiders in het Westen lijken, door wat ze zeggen, volledig te zijn vergeten dat er sommige machthebbers in de wereld zijn die andere landen willen veroveren." (2014)

Over de zogenaamde aanwezigheid van Russische soldaten op de Krim: "Je kan naar een winkel gaan en eender welk uniform kopen. Het waren lokale zelfverdedigingseenheden." (2014)

Over bepaalde uitspraken van Hillary Clinton: "Met vrouwen kun je maar beter niet discussiëren."(2014)

Over waarom hij liever in het gezelschap van bedreigde tijgers lijkt te vertoeven dan van zijn ministers: "Hoe meer ik te weten kom over mensen, hoe meer ik van honden houd. Ik hou gewoon van dieren." (2012)

Over de Olympische Spelen in Sotsji: "Homo's zijn welkom, maar ze moeten uit de buurt van kinderen blijven." (2014)

Over Edward Snowden: "Ik zou het liever niet over zulke vragen hebben omdat het net zoals het scheren van een varken is: veel geschreeuw, maar weinig wol." (2013)

Tegen George Bush over het lidmaatschap van Oekraïne: "Je begrijpt het niet, George. Oekraïne is niet eens een land. Wat is Oekraïne? Een deel van het gebied is Oost-Europa, maar het grootste deel is een geschenk van ons." (2008)

Over de moord op journaliste Anna Politkovskaja: "Haar invloed op het politieke leven in Rusland was miniem. En volgens mij is het vermoorden van een dergelijk persoon ongetwijfeld veel schadelijker vanuit het oogpunt van de autoriteiten, autoriteiten die ze hevig bekritiseerde, dan haar publicaties ooit waren." (2006)

Over Osama bin Laden: "Waarom ontmoeten jullie hem niet? Nodig hem uit naar Brussel of het Witte Huis en praat met hem. Luister naar wat hij wil en geef het hem zodat hij jullie met rust laat." (2004)

Lees meer over:

Onze partners