10 legendarische quotes van Mahmoud Ahmadinejad

© Reuters
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Online coördinator Trends

In augustus ruimt de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad plaats voor de winnaar van de presidentsverkiezingen. Vele van zijn omstreden uitspraken zullen echter niet gauw vergeten worden.

In augustus ruimt de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad plaats voor de winnaar van de presidentsverkiezingen. Zijn vele omstreden uitspraken zullen echter niet gauw vergeten worden. Tien legendarische quotes.

1. ‘In Iran hebben we geen homoseksuelen, zoals hier. We hebben dat fenomeen niet. Ik weet niet wie jullie verteld heeft dat dit wel zo is.’ (tijdens een toespraak aan de Columbia University in 2007)

2. Ahmadinejad heeft meermaals de Holocaust een mythe genoemd, zoals in 2009 tijdens een bijeenkomst in Teheran. ‘Het Westen heeft de mythe van de Holocaust gelanceerd. Ze hebben gelogen, ze voeren een show op en dan steunen ze de Joden.’

3. Dat hij het niet op de Joodse staat had begrepen is een understatement. ‘Israël moet van de kaart worden geveegd,’ is een van zijn bekendste uitspraken.

4. Of nog: ‘Wil het Westen een nieuw Midden-Oosten? Wij ook, maar daarin zal geen spoor te vinden zijn van de Amerikanen of de zionisten’ (Teheran, 2012)

5. ‘De Amerikaanse leiders gedragen zich als cowboys in een westernfilm: telkens wanneer er een probleem opduikt, grijpen ze naar het geweer,’ zo uitte hij in 2010 kritiek aan het adres van de Amerikaanse president Barack Obama.

6. Zijn opvatting: over het huwelijk: ‘De beste leeftijd om te trouwen is tussen 16 en 18 voor meisjes en tussen 19 en 21 voor jongens.’

7. ‘Homoseksualiteit is heel lelijk gedrag dat veroordeeld is door alle profeten, religies en geloofsovertuigingen.’ (2012)

8. De terreuraanslag van 11 september 2001 is wat hem betreft in scène gezet, zo liet hij in 2010 duidelijk verstaan. Ahmadinejad: ‘Sommige delen van de Amerikaanse regering hebben de aanval georkestreerd om de verzwakkende economie te stimuleren, haar greep op het Midden-Oosten te verstevigen en het Zionistische regime te redden. De meerderheid van de Amerikanen en de meeste landen en politici zijn het met dat standpunt eens.’

9. ‘Aids is door het Weste gemaakt om ontwikkelingslanden onder de knoet te houden’ (2012)

10. In een interview met ABC News in mei 2010: ‘Ik heb gehoord dat Osama bin Laden in Washington is. Hij is immers een vroegere partner van mr. Bush. Zij waren in feite collega’s in de olie-industrie, dat weet u toch.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content