10 huwelijken die ambtsperiode niet overleefden

© Reuters
Annelies Van Erp
Annelies Van Erp Medewerker van ngo Memisa

De Russische president Vladimir Poetin en zijn vrouw Ljoedmila gaan. Poetin is niet de eerste leider bij wie zijn huwelijk op de klippen loopt tijdens de regeerperiode. Tien voorgangers op een rijtje.

1. Nicolas Sarkozy was de eerste Franse president die uiteen ging met zijn vrouw nog tijdens zijn presidentschap. Tijdens en na de echtscheiding zag de pers “een prikkelbare en onvoorspelbare” Sarkozy. Maar slechts een jaar na zijn breuk met Cécilia, in 2007, hertrouwde hij met de zangers en songwriter Carla Bruni.

2. Toen Silivio Berlusconi in 2009 aankondigde dat hij ging scheiden, kwam dat niet echt als een verrassing. De voormalige Italiaanse premier heeft een losbandig imago en kwam al enkele malen in opspraak door aanwezig te zijn op ‘bunga-bunga’ feestjes. Hij staat bovendien terecht voor betaalde seks met een minderjarige.

3. De onlangs overleden Venezolaanse Hugo Chavez stond in eigen land gekend om zijn ‘stiekeme’ affaires. Hij trouwde tweemaal en scheidde ook tweemaal. Zijn tweede huwelijk met journaliste Marisabel Rodríguez de Chávez, liep in 2000 op de klippen.

4. Hoewel Fidel Castro en zijn vrouw in theorie uit elkaar gingen nog voor hij minister-president werd van Cuba, kende hij ook nadien een bewogen privéleven. Hij verwekte zeven kinderen bij drie verschillende vrouwen. Met een van de moeders had hij al tijdens zijn huwelijk een affaire.

5. De Guatamaleese Alvaro Colom wilde met zijn vrouw scheiden om haar een dienst te bewijzen. Coloms partij nomineerde namelijk zijn echtgenote Sandra Torres als presidentskandidaat. Maar volgens het hooggerechtshof is het verboden dat familieleden of verwanten van de zittende president zich kandidaat stellen. Als reactie besloten Colom en Torres te scheiden, maar het hooggerechtshof beschouwde dit als een onwettige truc om de grondwet te omzeilen. Torres kon dus niet deelnemen aan de presidentsverkiezingen.

6. Het huwelijk tussen Nelson Mandela en Winnie overleefde de Apartheid en Nelsons gevangenschap, maar eindigde toch zes jaar nadat Nelson werd vrijgelaten van Robbeneiland. De toen 77-jarige Mandela beweerde dat Winnie er een affaire op nahield.

7. Voordat Andreas Papandreou aan de macht kwam, was overspel een misdaad in Griekenland. Hij wijzigde de wet in zijn voordeel zodat hij zelf kon scheiden en hertrouwen met zijn minnares Dimitra Liani, een stewardess die meer dan dertig jaar jonger is dan Papandreaou.

8. Het gezicht van de Chineese volkspartij Mao Zedong had naast de oorlog met Japan (1937 tot 1945), ook persoonlijke problemen te overwinnen in 1939. Toen scheidde hij van zijn vrouw om te hertrouwen met Jiang Qing. Zij had niet enkel de eer ‘om de vrouw van te zijn’, ook binnen de partij kreeg zij een machtige positie toegewezen.

9. De echtscheiding van de Peruaanse ex-president Alberto Fujimori en zijn vrouw ontaarde in een ware ‘vechtscheiding’. Zijn vrouw Susana Higuchi beschuldigde Fujimori van corruptie en hij beschuldigde haar op zijn beurt van afpersing. De scheiding werd in de openbaarheid uitgevochten. Het ging zo ver dat Fujimori zijn vrouw zelfs buitensloot van het presidentiële paleis. Hij verkondigde in de pers dat hij op zoek was naar een nieuwe intelligente vrouw met mooie benen. In 2006 hertrouwde hij vanuit de gevangenis in Chili, waar hij werd vastgehouden vanwege corruptie.

10. Ook in het verleden bleek een huwelijk en veel macht niet steeds een eenvoudige combinatie te zijn. Henry VIII van Engeland is de enige van dit lijstje, die na zijn scheiding ook plots een nieuwe religie kreeg. Na zijn breuk met Catherine van Aragon trouwde hij in 1533 met Anne Boleyn, nota bene de zus van zijn minnares, om zo de leider van de Anglicaanse kerk te worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content