Het gras is écht groener aan de overkant van de taalgrens: Ecolo blijft uitstekend scoren in de peilingen.

In tegenstelling tot nogal wat andere partijvoorzitters heeft de groene kopman Jean-Michel Javaux weinig om zich zorgen over te maken. Volgens de laatste peiling van La Libre Belgique zit Ecolo met 19,7 procent opnieuw dicht bij het symbolische plafond van 20 procent. Winst is er in die peiling aan Franstalige kant overigens alleen voor Ecolo – het kleine extreemrechtse Front National buiten beschouwing gelaten. De PS blijft wel comfortabel marktleider in Wallonië en vergroot de kloof met de MR. CDH zakt opnieuw wat verder weg.

Ook de persoonlijke populariteit van Jean-Mi blijft pieken. De op twee na meest geliefde Waalse politicus nadert tot op 2 procentpunten van de nummer één, PS-voorzitter Elio Di Rupo. Javaux kan op dit moment blijkbaar niets verkeerd doen, zelfs al duikt hij geboeid en geblinddoekt op in een promotiefilmpje van bevriende muzikanten. De veelgeplaagde Didier Reynders, daarentegen, lijkt steeds meer een blok aan het been van zijn partij te worden. Hij dondert met een verlies van 5 procentpunten naar de achtste plaats.

Maar het aanhoudende succes van de groenen zal niet leiden tot een verbetering van de nu al gebrouilleerde verstandhouding tussen Ecolo en het CDH van Joëlle Milquet, dat na een opnieuw zwak verkiezingsresultaat bij de regionale verkiezingen een zenuwachtige indruk maakt. Dit najaar is er een leiderschapswissel op til, maar de moeilijkheid is dat voorzitster Joëlle Milquet eigenlijk niet weg wil, terwijl haar gedoodverfde opvolger Benoit Lutgen allerminst staat te springen om de fakkel over te nemen. CDH heeft het daarnaast ook lastig met de portefeuille van onderwijs. Het departement onderwijs is goed voor 80 procent van de begroting van de Franse Gemeenschap en zal in de komende bezuinigingsronde de dans niet ontspringen. Je kunt je afvragen waarom Milquet dat departement voor haar partij heeft opgeëist – de PS was in elk geval blij ervan af te zijn. CDH-minister Marie-Dominique Simonet maakte het zichzelf ook niet gemakkelijk en joeg de vakbonden tegen zich in het harnas met het voorstel om Franstalige leraren langer te doen werken voor hetzelfde loon. Milquet verweet Ecolo vervolgens een gebrek aan loyauteit toen Jean-Marc Nollet, de groene superminister in de Waalse regering en de Franse Gemeenschap, publiekelijk kritiek uitte op de gecontesteerde bezuinigingsvoorstellen. Maar Ecolo is niet onder de indruk en schrijft de uitval van Milquet toe aan de interne moeilijkheden bij het CDH.

Covoorzitter Jean-Michel Javaux is intussen in alle rust de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 aan het voorbereiden. De federale verkiezingen in 2011 en eventuele federale regeringsdeelname zijn weliswaar belangrijk, maar de echte horizon voor Ecolo is 2012, gaf Javaux in Le Soir te kennen. De partij in de gemeenten en vooral de grote steden van Wallonië duurzaam verankeren, is de doelstelling die de groene wonderboy voor ogen heeft. Er zijn kennelijk nog politici die zich resoluut op de langetermijnwerking van hun partij kunnen toeleggen. Dat is in de Wetstraat een zeldzame luxe geworden.

BLOG! Reageer op blogs.knack.be/opinie

door Han Renard

Jean-Michel Javaux is in alle rust de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 aan het voorbereiden.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content