‘Ze heeft haar kans gegrepen’

Roger Lespagnard: 'De media hebben Nafi ontdekt. Ze zal wellicht nooit meer rustig naar een toernooi kunnen toeleven.' © Jasper Jacobs/BelgaImage

Nafi Thiam vergelijken met Eddy Merckx? Zover gaat haar trainer nog niet.

Roger Lespagnard: Eigenlijk zijn we naar Rio gegaan om tussen plaats zes en dertien te eindigen. Dat klinkt weinig ambitieus, als je ziet waar we uiteindelijk zijn uitgekomen. Maar Nafi was geblesseerd aan haar elleboog. Ze had al maanden niet meer op de werpnummers kunnen trainen. Technisch had ze die nummers perfect onder de knie, en ik wist dat ze sterker was geworden. Maar zou die elleboog het wel houden? Dat was een open vraag. Niet dat Nafi ooit in paniek geraakt is – alleen al daarvoor verdient ze een pluim.

Een meerkamp is een puzzel. Je moet in de zeven proeven telkens weer op het juiste moment uitblinken. Ik weet nog dat ik op het einde van de eerste competitiedag dacht: ‘Verrek, niemand is hier sterker dan Nafi.’ De bevestiging kwam bij het verspringen, op dag twee. Ze heeft me die dag doen zweten: eerst een nulsprong, daarna een matige poging. Was het bij sprong drie misgelopen, dan was haar kans op het podium verkeken. Net toen pakte ze uit met een geweldige sprong. Ze sloeg een kloof in het klassement, en lag meteen op koers voor goud.

Ze brak in Rio vijf persoonlijke records: ‘De strafste Belgische sportprestatie sinds Eddy Merckx’, zei iemand daarover.

Lespagnard: Natuurlijk was haar prestatie ijzersterk. Ik wist dat er nog rek zat op haar records, maar ze alle vijf breken, in één competitie? Nafi heeft haar kans volop gegrepen. Tot nader order blijft Merckx wel de allergrootste. Met hem hoeven we Nafi echt nog niet te vergelijken. Ze staat nog maar aan het begin van haar carrière, hè. Je mag dat niet uit het oog verliezen. Laten we over vier jaar opnieuw praten, na de Spelen van Tokio. Wie weet wordt ze dan opnieuw kampioen, en wie weet met een nog betere score dan in Rio.

Wat denkt u: zal ze de meerkamp de komende jaren domineren?

Lespagnard: We zullen zien, het ene seizoen is tenslotte het andere niet. Nafi wil volgend jaar graag winnen op het WK in Londen, maar sinds Rio is de druk om te presteren gestegen. De media hebben haar ontdekt. Ze zal wellicht nooit meer rustig naar een toernooi kunnen toeleven.

Heeft ze in Rio geen nog grotere stunt laten liggen? In de zevenkamp was ze over 1,98 meter gesprongen. De Spaanse Ruth Beitia zou later goud in het hoogspringen winnen door te springen over… 1,97 meter.

Lespagnard: Van mij had Nafi aan het hoogspringen mogen deelnemen, maar ze voelde zich niet meer top. Na de medaille-uitreiking was alle kracht uit haar benen gestroomd, zei ze. Je mag niet onderschatten hoe slopend een meerkamp is – fysiek, maar vooral mentaal. Had ze Beitia kunnen kloppen? Dat zullen we nooit weten. Misschien had ze goud behaald, maar voor hetzelfde geld was ze in de kwalificaties gesneuveld. En dan waren haar Spelen met een valse noot geëindigd.

Tekst JEF VAN BAELEN

‘Nafi wil volgend jaar wereldkampioen worden. Maar het ene seizoen is het andere niet.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content