Van alle Europeanen leven de Fransen het langst. Fransen die 65 jaar worden, leven daarna gemiddeld nog 21,5 jaar. Het minst lang leven de Bulgaren: zij hebben na hun 65e nog 16 jaar te gaan. Dat rijkere Europeanen langer leven dan armere, hoeft niet te verrassen. Zodra het bruto nationaal product van een land de 25.000 euro per inwoner bereikt, maakt extra rijkdom geen verschil meer.

Hoe rijker het land, hoe gezonder zijn inwoners, zo blijkt ook. De welgestelde Zweden, die na hun 65e nog 21 jaar leven, zijn 80 procent van die tijd gezond. Letland is geen walhalla voor senioren: bejaarde Letten leven gemiddeld nog 16,5 jaar; nauwelijks 25 procent van die tijd zijn ze gezond. Ook de Slovaken en de Kroaten brengen niet meer dan 30 procent van hun seniorenjaren gezond door. België scoort gemiddeld: onze 65-plussers leven nog 21 jaar, en zijn 55 procent van die tijd gezond.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content