Die week op Knack Boekenburen…

21/08/09

Geert Joris, algemeen directeur van Boek.be, verklapt aan Knack de namen van de nieuwe juryleden van de Herman de Coninckprijs – Elke Brems en Geert Sels – en zegt er terloops bij dat Boek.be jaarlijks voor 30.000 euro sponsorgeld in de poëzieprijs investeert. Zoveel? Het prijzengeld zelf bedraagt immers ‘slechts’ 6000 euro en de 5 juryleden krijgen elk een vergoeding van 400 euro. Waar gaat de resterende 22.000 euro dan naartoe? Joris: ‘Vorig jaar is het gros van het geld gegaan naar het op muziek zetten en de uitvoering van de gedichten op tv en in de Arenberg. Ook voor de Arenberg betalen we. We kopen tickets die we verspreiden en de VRT rekent productiekosten aan. In werkelijkheid kost de organisatie nog meer want de personeelkosten brengen we niet in rekening.’ Literaire kwaliteit kost geld, zoveel is zeker.

25/08/09

Chinees-Japanse vertalers komen in Antwerpen hun kennis van de Nederlandstalige literatuur bijspijkeren en geven te kennen dat ze maar al te graag Vlaamse boeken zouden vertalen, zoals Mevrouw Verona daalt de heuvel af van Dimitri Verhulst, Godenslaap van Erwin Mortier, Suikerspin van Erik Vlaminck, Lucht van Bart Koubaa, Kamermuziek van Paul Mennes of De bewaker van Peter Terrin. Wie gaat dat subsidiëren?

25/08/09

Peter Terrin gaat in ‘Outsider’, een nieuwe blog die telkens op dinsdag verschijnt, op zoek naar de filmische kracht van de lelijkheid in het gezicht van John Malkovich. Ondertussen kijkt hij vol verwachting uit naar de biopic over Marilyn Monroe met Scarlett Johansson in de hoofdrol. Een rol, zo Terrin, die Johansson op het lijf is geschreven want ‘zelfs hun namen hebben corresponderende genen’. Kan een schrijver in het DNA van zijn personages kijken?

25/08/09

Lukas De Vos schrijft een pakkend ‘Epitaaf voor John Vermeulen (1941-2009)’, een auteur die afgelopen weekend uit het leven stapte. Hij schreef al ecothrillers toen het genre nog moest worden uitgevonden.

26/08/09

Joke laat in de tweede aflevering van haar dagboek de lezer weer meegenieten van het enthousiasme waarmee ze de Vlaamse cultuur leert ontdekken:’Inmiddels heb ik mijn eerste echte culturele manifestatie achter de rug: de presentatie van de nieuwe show van Geert Hoste. Ik noem die kapoen onze hedendaagse Tijl Uilenspiegel. Gelijk hij een grap kan vertellen! En altijd in de traditie van onze partij die zegt dat satire moet geselen, maar niet mag bijten. (…).’

27/08/09

Ook Bart de Man kan zich nauwelijks bedwingen bij het verscheuren van weer een zogezegd meesterwerk of het ontmantelen van een literaire reputatie van een keizer zonder kleren aan. Deze keer is het de beurt aan ‘Arnonkel’ Grunberg, alias De Groenhoorn, de man die sneller schrijft dan zijn schaduw en dat is er maar al te vaak ook aan te zien.

28/08/09

260 jaar geleden werd Johann Wolfgang von Goethe geboren. Portret van een literaire keizer met zijn kleren aan.

Frank Hellemans

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content