Op de voorste rij leren scholieren beter. Dat geldt voor alle kinderen, niet uitsluitend voor de besten die graag vooraan gaan zitten. Een door de klas wandelende leraar en roterende posities kunnen dus nuttig zijn. (Bron: Learning and Instruction)

Nepnieuws beïnvloedt conservatieve kiezers. Bij de Amerikaanse verkiezingen van 2016 vormde fake news 6 procent van alle nieuwsitems, maar het kwam geconcentreerd voor: 80 procent kwam terecht bij 1 procent van de kiezers. Dat waren vooral conservatieven. ( Science)

Het oudste dier leefde 600 miljoen jaar geleden. Fossielen ervan zijn in China gevonden. Het zou om een piepkleine vertegenwoordiger van de ribkwallen gaan – een diergroep die nog altijd bestaat. De determinatie moet wel nog bevestigd worden. ( New Scientist)

Er is een pandemie van parkinson op komst. Tussen 1990 en 2015 is het aantal patiënten wereldwijd verdubbeld tot 6 miljoen. Tegen 2040 zouden het er 12 miljoen zijn. De veroudering van de bevolking is de belangrijkste oorzaak. ( Journal of Parkinsons Disease)

Grafeen hoort het gefluister van onze hersenen. Het materiaal bestaat uit een flinterdun laagje koolstofatomen. Er is een implanteerbare sensor van gemaakt die de laagste frequenties van hersengolven kan detecteren. Dat is nuttig in de strijd tegen hersenaandoeningen. ( Nature Materials)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content