De NAVO kondigt met meer troepen een nieuwe strategie aan in Afghanistan. Secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen legt uit waarvoor de operatie nodig is.

De Deen Anders Fogh Rasmussen (56) volgde enkele maanden geleden de Nederlander Jaap de Hoop Scheffer op als secretaris-generaal van de NAVO. De inzet van de NAVO in Afghanistan was alsnog geen groot succes. De Amerikaanse president Barack Obama wil nu 30.000 extra troepen sturen en kondigt een nieuwe strategie aan.

Begint de hele operatie daarmee van voren af aan?

anders fogh rasmussen: Nee, ik zie het als een nieuwe fase. We willen de verantwoordelijkheid voor de veiligheid in het land stapsgewijs aan het Afghaanse leger en de Afghaanse politie overdragen. Die moeten daar beter op worden voorbereid. De nieuwe Afghaanse regering weet dat het haar taak is om het geweld onder controle te krijgen en de strijd tegen de drugshandel en de corruptie op te voeren.

In landen met troepen in Af-ghanistan willen steeds meer mensen dat hun soldaten naar huis komen. Hoe lang kunnen democratische landen tegen de wil van de meerderheid oorlog voeren?

rasmussen: Ik vermoed dat u ook wel begrijpt dat we willen verhinderen dat Afghanistan opnieuw een rekruterings- en opleidingscentrum van terroristen wordt. Met invloed in heel Centraal-Azië en het vermogen om de atoommacht Pakistan verder te destabiliseren. Dat is ook voor ons allemaal erg gevaarlijk.

Maar wat is precies de missie van de NAVO? Moet er in Kabul een democratie naar westers model komen? Moeten we ervoor zorgen dat de meisjes naar school kunnen? Of is het genoeg dat de VS en Europa tegen een terreurgroep zoals Al-Qaeda worden beschermd?

rasmussen: We zijn in Af-ghanistan om te verhinderen dat het land weer een paradijs voor terroristen wordt. Vergeet niet dat de inspiratie voor de aanslagen van 11 september in Amerika en daarna de bommen in Madrid, Londen en Istanbul uit Afghanistan kwam.

Volgens de CIA is het hart van de terreur verschoven naar Paki-stan. Vormt dat niet een grotere bedreiging?

rasmussen: We maken ons ook zorgen over Pakistan. Je kunt die twee landen niet los van elkaar zien.

Toch liet Barack Obama al weten dat hij zijn soldaten over anderhalf jaar wil beginnen terug te trekken.

rasmussen: Maar nee, zo is het helemaal niet. Hij stelde alleen een stapsgewijze overdracht van de macht in het vooruitzicht. Soldaten terugtrekken kan alleen als de voorwaarden daarvoor vervuld zijn. We blijven in Afghanistan tot de klus geklaard is.

In Kabul bleef president Karzai alleen via verkiezingsfraude aan de macht. Waarom vertrouwt u die man nog?

rasmussen: Hij weet goed dat het nu beter moet.

Dat heeft hij wel vaker beloofd.

rasmussen: Mag ik u eraan herinneren dat hij ondanks alles bij de verkiezingen toch de meeste stemmen had? En afgezien daarvan: hij weet nu wat er op het spel staat. We verwachten resultaten.

© Der Spiegel

‘De corruptie moest worden aangepakt, en voor ons is het heel belangrijk dat er vooruitgang komt inzake goed bestuur, mensenrechten en de rechten van de vrouw’.

Yves Leterme op bezoek bij de Afghaanse president Hamid Karzai.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content