Duitsland: Speelt Kevin Kühnert ‘een gevaarlijk spel met de democratie’?

Kevin Kühnert. © BelgaImage
Jeroen de Preter

De 28-jarige student Kevin Kühnert beweegt hemel en aarde om de Duitse sociaaldemocraten (SPD) uit een nieuwe regering-Merkel te houden.

Afgelopen vrijdag was hij in Leipzig, voor het eerste van een lange reeks debatten die hij met zijn kenmerkende branie de ‘No GroKo Tour 2018’ heeft gedoopt. De tournee brengt Kevin Kühnert, kersvers voorzitter van de Duitse jonge socialisten (Juso’s), deze maand naar een twintigtal grote Duitse steden. Zijn boodschap is duidelijk. Begin volgende maand mogen meer dan 460.000 leden van de SDP per brief al dan niet hun goedkeuring geven aan het regeerakkoord dat de partij heeft gesloten met de CDU van Merkel en haar Beierse zusterpartij CSU. Kühnert ziet de voortzetting van de GroKo ( grosse Koalition) niet zitten. Om die te vermijden, schuwt hij de grote middelen niet.

Om de komende stemming van de partijleden te beïnvloeden, riep Kühnert niet-stemgerechtigde sympathisanten begin dit jaar op om nog snel een lidkaart te kopen. De partij telt nu ongeveer 25.000 nieuwe leden en daar zijn ze bij de SPD niet onverdeeld gelukkig mee. Verwacht wordt dat die nieuwe leden in meerderheid nee zullen zeggen tegen een voortzetting van de grote coalitie. Als het nee-kamp het begin maart haalt, zitten de Duitse sociaaldemocraten met een probleem. En niet alleen zij. Eerder al slaagde Angela Merkel er niet in om een regering te vormen met de liberalen en de groenen. Een tweede mislukking zou een catastrofe zijn, voor haar, maar bij uitbreiding ook voor de klassieke Duitse politiek.

Volgens de voorzitter van de Duitse jonge socialisten heeft zijn partij meegewerkt aan het succes van de rechts-radicale Alternative für Deutschland.

Wat bezielt Kevin Kühnert? Wil hij breken met de traditionele rol van de SPD als ‘ Verantwortungspartei’? En speelt hij, zoals de oude garde beweert, een ‘gevaarlijk spel met de democratie?’

Kühnert zelf draait de redenering graag om. Volgens hem heeft de SPD, precies door haar rol als verantwoordelijke, maar profielloze partij van het centrum, meegewerkt aan het succes van de rechts-radicale Alternative für Deutschland (AfD). ‘Middenpartijen’ SPD en CDU/CSU samen verloren bij de laatste verkiezingen meer dan 13 procent. Een duidelijk signaal, dat de inmiddels afgetreden SPD-voorzitter Martin Schulz aanvankelijk wél, en dan plots weer helemaal niet begrepen leek te hebben.

Voorstanders van de grote coalitie wijzen erop dat de SPD tijdens de coalitie- gesprekken veel meer uit de brand wist te slepen dan waar de partij op basis van het verkiezingsresultaat – net iets meer dan 20 procent – recht op had. Zo wordt de SPD onder meer uiterst belangrijke ministeries als Financiën, Buitenlandse Zaken en Justitie beloofd. Maar Kühnert is niet onder de indruk. ‘Terwijl enkelen aan het strijden zijn voor de postjes, discussiëren de jongsocialisten met de leden’, tweette hij bij de start van zijn ‘No GroKo Tour’.

Tijdens die tournee zal Kühnert er ongetwijfeld nog eens op hameren dat een echt socialistisch beleid niet mogelijk is in een regering met CDU en CSU. En meer dan waarschijnlijk zal hij ook nog eens beklemtonen wie straks de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken zal worden. Die post is beloofd aan Horst Seehofer, de voormalige voorzitter van de conservatieve CSU. Seehofer noemt zichzelf een ‘vriend’ van Viktor Orban, de Hongaarse premier. ‘Zo iemand’, zegt Kühnert, ‘kan onmogelijk een partner zijn van de SPD.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content