Wanneer clasht Trump met speciale aanklager Mueller?

Robert Mueller Het valt niet uit te sluiten dat Donald Trump zijn ontslag afdwingt. © Gettyimages
Jeroen Zuallaert

Nu zijn voormalige veiligheidsadviseur Michael Flynn schuldig pleit, dreigt het ook voor president Trump warm te worden.

De Twitterfeed van Donald Trump is een schier eindeloze plejade van verwensingen en uithalen, met daarin één opvallende afwezige: Robert Mueller. Dat is de speciale aanklager die sinds mei 2017 de links onderzoekt tussen de Trumpcampagne en Rusland. In zijn volledige feed komt de naam maar één keer voor: in de titel van een artikel dat een van Muellers onderzoekers in diskrediet brengt.

Het feit dat Trump Muellers naam nooit zelf in de mond neemt, duidt erop dat hij als de dood is voor diens bevindingen. In alle discretie organiseert Mueller zijn onderzoek alsof hij een georganiseerde misdaadgroep aanpakt: door getuigenissen van randfiguren los te peuteren hoopt hij de ‘grote vissen’ in het vizier te krijgen. Die aanpak lijkt voorlopig te lukken. Afgelopen vrijdag kondigde voormalig Trump-adviseur Michael Flynn aan dat hij in ruil voor strafvermindering zou meewerken met het onderzoek. Flynn, die in februari al na 24 dagen ontslag nam als nationaal veiligheidsadviseur, geeft nu toe dat hij loog tegen de FBI over zijn contacten met Russische diplomaten. In ruil voor die bekentenis wordt Flynn voor slechts één zwaar misdrijf aangeklaagd. Die lankmoedigheid suggereert dat Flynns getuigenis als bijzonder waardevol wordt ervaren.

Het lijkt een kwestie van tijd voor ook Trumps zoon Donald jr. en schoonzoon Jared Kushner in beeld komen.

Ook Trumps ex-campagnemanager Paul Manafort en diens adjunct Rick Gates worden door Mueller aangeklaagd wegens samenzwering, fraude en witwaspraktijken. In tegenstelling tot Flynn houden zij hun onschuld staande.

Het lijkt een kwestie van tijd voor ook Trumps zoon Donald jr. en schoonzoon Jared Kushner in beeld komen. Flynn bevestigt dat hij namens de campagne contacten onderhield met Russische diplomaten, en dat Trump jr. en Kushner dat maar al te goed wisten. Donald jr. ligt al langer onder vuur voor zijn vermoedelijke contacten met WikiLeaks, de klokkenluiderswebsite die de gehackte e-mails van de Clintoncampagne loste. Kushner ‘vergat’ dan weer tientallen contacten met Russische vertegenwoordigers te vermelden bij de FBI-veiligheidscontrole die alle topmedewerkers in het Witte Huis moeten doorstaan.

Een clash tussen Mueller en Trump lijkt onvermijdelijk. Terwijl Trump er niet voor terugdeinst om zakenpartners of vertrouwelingen als een baksteen te laten vallen, is zijn familie heilig voor hem. Trump kan Mueller niet zelf ontslaan: dat kan alleen viceminister van Justitie Rod Rosenstein, en die verklaarde in juni al onder ede dat niet te zullen doen. Als Trump zich van Mueller wil ontdoen, kan hij dat enkel doen door Rosenstein de bons te geven en vervolgens de vraag opnieuw te stellen aan diens opvolger. Weigert die ook, dan volgt een nieuw ontslag, totdat Trump een minister vindt die zijn verzoek inwilligt.

Hoewel een eventueel ontslag van Mueller tot een ongeziene systeemcrisis zou leiden, durft niemand uit te sluiten dat Trump de stap niet zal durven zetten. Toen hij nog grote sier maakte met de realityshow The Apprentice, maakte Donald Trump van ‘You’re fired’ zijn persoonlijke slagzin. Het valt niet uit te sluiten dat hij die binnenkort weer oprakelt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content