Wallonië geeft meer directe steun dan Vlaanderen

© BELGA
Ingrid Van Daele
Ingrid Van Daele Ingrid Van Daele is redacteur bij Knack

Consumenten die investeren in groene energie en in isolatie worden in Wallonië vergoed voor de CO2 die ze vermijden, in Vlaanderen voor de ‘onrendabele top’.

De berekening van de opbrengst uit groene stroom, zoals zonnepanelen, of de bezuiniging door betere dakisolatie is bijzonder complex en verschilt voor de drie gewesten. Het Waals Gewest bijvoorbeeld betaalt aanzienlijk meer aan directe steunmaatregelen dan het Vlaams Gewest.

Het verschil is het sterkste merkbaar in de isolatiepremies. ‘De premie voor de isolatie van een buitenmuur bedraagt in Wallonië bijvoorbeeld 33 euro per vierkante meter. In Vlaanderen is dat 4 à 5,5 euro per vierkante meter’, zegt Boris Saverys van Up2yoo, een Waals bedrijf dat aan beide kanten van de taalgrens groene energieoplossingen aanbiedt. ‘Wallonië geeft meer directe steun voor energiebesparende installaties dan Vlaanderen. Vlaanderen geeft anderzijds meer onrechtstreekse steun. Die kun je krijgen in de vorm van een renovatiepremie, die je zelf moet aanvragen.’ De Vlaamse renovatiepremie houdt rekening met het inkomen, bedraagt 20 à 30 procent van de goedgekeurde facturen en kan nooit hoger zijn dan 10.000 euro.

Om te berekenen hoeveel consumenten van hun groenestroominvesteringen kunnen terugkrijgen hanteren Vlaanderen en Wallonië een fundamenteel verschillende filosofie. ‘Wallonië baseert zich op wat een systeem van ‘vermeden CO2′ heet – de gebruiker wordt beloond voor de CO2 die hij tijdens de levensduur van de installatie niet heeft uitgestoten’, zegt directeur Bart Bode van BelPV, de sectorfederatie voor fotovoltaïsche zonne-energie. ‘In Vlaanderen word je, net als in Nederland, vergoed voor het verschil tussen kosten en baten aan het einde van de levensduur van een installatie, de zogenaamde ‘onrendabele top’. De overheid betaalt – geheel of gedeeltelijk – het deel van de investering terug dat de particulier niet kan terugverdienen.’

Over het deel dat de overheid voor zonnepanelen bijdraagt, ontstond aan Vlaamse zijde onlangs grote paniek, omdat de terugbetaling voor de investering fors en versneld zal worden afgebouwd. Particulieren die dit jaar zonnepanelen installeren, ontvangen 330 euro per certificaat voor 1000 kilowattuur opgewekte stroom, of 20 euro minder dan in 2010, en 120 euro minder dan in 2009. Dat bedrag zal nadien verder dalen en zal in 2016 nog slechts 90 euro bedragen per groencertificaat. Door die maatregel was er eind december nog een rush op zonnepanelen.

Ingrid Van Daele

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content