Wakker worden!

TELENET De Amerikaanse overnamekandidaat prijst de jaarlijkse omzet- en winstgroei van het Mechelse kabelbedrijf. © REUTERS
Luc Baltussen
Luc Baltussen Luc Baltussen is redacteur bij Knack.

Aan de lijst van weglopers mocht de beurs van Brussel vorige week liefst drie namen toevoegen. Zijn beleggers te bang?

Het Amerikaanse Liberty Global, dat al de helft van Telenet bezit, doet een bod op de overige aandelen. Liberty prijst de jaarlijkse omzet- en winstgroei van het Mechelse kabelbedrijf bij al z’n filialen aan als voorbeeldig.

De Zwitserse farmamultinational Syngenta wil dan weer rijstverbeteraar Devgen binnenhalen. Het bod dat het bedrijf vorige week bekendmaakte, lag liefst 70 procent boven de laatste beurskoers. Een bod dat je niet kunt afslaan, zullen de meeste aandeelhouders denken. De kans dat na Crop Design (aan BASF) en Plant Genetic Systems (aan Bayer) ook de derde parel aan de Vlaamse plantentechnologie in buitenlandse handen komt, is dus bijzonder groot.

En nu wil het Japanse Canon ook Iris kopen, een Waalse specialist in scannen en elektronisch documentenbeheer. Canon heeft al 17 procent en wil de helft meer betalen dan de beurskoers, om ook de rest te controleren.

Binnen de bedrijven die op deze manier van eigenaar veranderen, stellen management en raad van bestuur zich over het algemeen positief op. Bij Devgen wijst ceo Thierry Bogaert erop dat zijn bedrijf al jaren maar beperkt kan groeien, omdat de beurs zo laag staat dat het eigenlijk niet mogelijk is om daar kapitaal op te halen. De overname biedt dus perspectief op meer en snellere groei.

Voor de Brusselse beurs is het allemaal barslecht nieuws. Tegenover al de bedrijven die van de beurs verdwijnen, staat al jaren geen enkele nieuwe beursnotering meer. Het creëert een sfeer van ‘wil de laatste die weggaat, het licht uitdoen?’ In een tijd dat beurzen helemaal elektronisch werken en je een bedrijf even gemakkelijk in Parijs of Amsterdam kunt verhandelen als in Brussel, is de relevantie van een Brusselse beurs zeker niet evident. Toch kan het ook anders bekeken worden. De bekende biotechinvesteerder Rudi Mariën, die voor zijn Devgen-aandeel 48 miljoen euro zal incasseren, noemt het ‘eigen aan de biotechsector’ dat een starter die zijn potentieel bewezen heeft, door een gevestigde waarde wordt overgenomen. Tegelijkertijd hoopt hij dat het succes van Devgen nieuwe beurskansen zal creëren voor jongere biotechbedrijven.

De overnamereeks in Brussel vertelt immers ook iets over de waardering van de aandelen daar: die is in veel gevallen veel lager dan hun intrinsieke waarde. Beleggers willen dat niet zien, maar de grote spelers in de betrokken sectoren zien het wel. Zij doen nu een koopje en de winstgroei die de Telenets, Devgens en Irissen de volgende jaren kunnen boeken, steken ze mooi op zak.

In die zin zouden de aanhoudende overnames de beleggers in Brussel ook wakker kunnen schudden. Er zijn nog wel meer bedrijven die winst maken, groeimogelijkheden hebben en veel te laag noteren.

Luc Baltussen

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content