Patrick Martens

Bij het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding zijn drie politieke topbenoemingen in de maak.

Wie aast op een interessante coördinatiefunctie op het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en voor Racismebestrijding (CGKR), komt te laat. Vicepremier en minister van Gelijke Kansen Joëlle Milquet (CDH), die de voogdij heeft over het CGKR, heeft in het Staatsblad van 3 augustus drie vacante betrekkingen van coördinatoren bekendgemaakt. Maar kandidaten hadden slechts tot deze week dinsdag de tijd om zich met hun ’titels, verdiensten en nuttige beroepservaring’ bij haar te melden.

De leiding van het CGKR is in handen van een ‘college’, gevormd door directeur Jozef De Witte, zijn Franstalige adjunct Edouard Delruelle en vier stafleden, die instaan voor de inhoudelijke programma’s. Het zijn hernieuwbare mandaatfuncties van zes jaar.

Voor de drie vacante coördinatieopdrachten is het mandaat al verstreken sinds 31 maart. Milquet heeft er dus vier maanden over gedaan om de vacatures bekend te maken. Ze deed dat bovendien alleen in het Staatsblad, middenin de zomer en met niet meer dan 15 kalenderdagen voor kandidaten om hun sollicitatiebrief te schrijven. Een traditioneel kanaal als het overheidsbureau Selor werd niet ingeschakeld. En ook op de website van het CGKR verscheen pas vorige week vrijdag 14 augustus een mededeling over de aankondiging in het Staatsblad. Die mededeling was vreemd genoeg gedateerd op 4 augustus, maar daarvoor roepen ze bij het CGKR ‘vakantieomstandigheden’ in. ‘Het zijn ook geen vacatures van het CGKR, maar betrekkingen op het CGKR, waarover de regering beslist.’

Deze gang van zaken doet sterk vermoeden dat Milquet een reeks politieke benoemingen voorbereidt. Zeker voor twee functies gaat het om nieuwe mensen. Dirk De Meirleir, die liberale sympathieën zou hebben, verliet de coördinatie van het domein niet-ra-ciale discriminaties al in januari. Henri Goldman, die verantwoordelijk was voor het observatorium voor migraties en sympathieën heeft voor de Franstalige groenen, gaat richting pensioen. Alleen Johan Van den Bussche, met SP.A-stempel, ambieert een nieuw mandaat voor armoedebestrijding. In de voorbije jaren moest Van den Bussche overigens voortdurend vervangen worden omdat hij rond datzelfde thema aan de slag was op kabinetten van ministers en staatssecretarissen.

Net zomin als de directie van het CGKR, heeft de raad van bestuur onder het voorzitterschap van de Franstalige liberaal Hervé Hasquin vat op ‘een minimale objectivering’ van de benoemingen. ‘Alles verloopt wellicht volgens het boekje, maar je kunt je wel afvragen of het juiste boekje is gebruikt’, luidt het. Bij Milquet was niemand voor commentaar bereikbaar.

Patrick Martens

‘Ik maak lange dagen.’

Marc De Pauw (burgemeester Destelbergen, Open VLD), met 19 betaalde mandaten de ‘grootste cumulard’ van Vlaanderen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content