‘Vier keer meer dan Crombez’

PHILIPPE DE BACKER: 'Er komen nog honderd extra inspecteurs bij, een investering die flink zal opbrengen.' © Franky Verdickt

Staatssecretaris Philippe De Backer heeft naar eigen zeggen 200 miljoen euro opgehaald in de strijd tegen de sociale fraude.

Bijna één jaar nadat hij partijgenoot Bart Tommelein is opgevolgd als staatssecretaris voor Bestrijding van de sociale fraude, Privacy en Noordzee kan Philippe De Backer (Open VLD) zich op de borst kloppen met een recordopbrengst: ‘We komen in 2016 wellicht uit op meer dan 200 miljoen euro, vier keer meer dan John Crombez indertijd.’

En De Backer wil nog verder gaan: ‘Wij hebben van sociale dumping, schijnzelfstandigheid en uitkeringsfraude een prioriteit gemaakt. We behandelen meer en steeds complexere dossiers, die we beter willen opvolgen.’ En dus komen er honderd extra inspecteurs, een investering die zelfs een liberaal in een besparingskabinet kan verantwoorden, gezien de flinke opbrengst.

Om de sociale dumping uit Zuid- en Oost-Europese landen tegen te gaan, sluit De Backer bilaterale akkoorden met die landen. ‘We hebben pas een akkoord met Bulgarije getekend, een primeur, en we staan ook ver in onze gesprekken met Polen. We hebben de landen die hun mensen naar ons detacheren overtuigd van ons gemeenschappelijk belang. Ik had mijn diensten verhalen laten verzamelen van uitgebuite Spanjaarden en Portugezen. Die heb ik aan hún ministers van Werk voorgelegd: “Het zijn uw mensen die bij mij uitgebuit worden en die daardoor mensen in mijn land hun job doen verliezen.”‘

Krijgt u als liberaal geen commentaar van ondernemers op uw verstrengde aanpak? Zij zijn wellicht tevreden met goedkope arbeidskrachten?

DE BACKER:Zij zijn vooral tevreden dat wij de fraude aanpakken en de regels vereenvoudigen. Wetgeving wordt soms tegenstrijdig toegepast. Wel, samen met de inspectie hebben we richtlijnen opgesteld over hoe wij de regels toepassen. Daar zijn bedrijven heel blij mee. En de vakbonden ook, want wij bestrijden de uitbuiting.

U bent ook bevoegd voor privacy. De privacycommissie moet worden hervormd, op basis van nieuwe Europese wetgeving.

DE BACKER: Europa wil dat de nieuwe privacycommissie zelf richtlijnen zal kunnen uitschrijven, en die ook kan afdwingen met administratieve boetes. Nu kan de privacycommissie alleen maar een klacht indienen. In de toekomst moet ze zelf kunnen vervolgen, zoals de Belgische Mededingingsautoriteit voor consumenten.

Hoeveel zal die hervorming kosten?

DE BACKER: We moeten de bestaande middelen efficiënter inzetten in functie van de nieuwe bevoegdheden. De versterkte privacycommissie zal meer experts moeten aantrekken om beter te kunnen inspelen op de technologische en maatschappelijke evoluties.

Bij uw aantreden verklaarde u dat bepaalde gegevens beschikbaar moeten zijn voor commercieel gebruik. Hoe verzoent u dat met het recht op privacy?

DE BACKER: Ik blijf de privacy als fundamenteel recht verdedigen, ze is essentieel in een moderne samenleving. Anderzijds zijn er de voordelen van de digitalisering. Daarom heb ik samen met Alexander De Croo, bevoegd voor Digitale Agenda, een opendatawet gemaakt: zo kunnen we informatie van de overheid ter beschikking stellen. We stellen uiteraard geen persoonsgegevens open. Als alles gedigitaliseerd wordt, moet de overheid ook alles in het werk stellen om die gegevens ervan te beschermen.

Lees een uitgebreid interview met De Backer op Knack.be/debacker

Door SIMON DEMEULEMEESTER

‘Ook de vakbonden zijn blij, want wij bestrijden de uitbuiting.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content