Vlaamse wetenschappers blijven zich interesseren voor Afrikaanse onderwerpen. De ploeg rond geograaf Jean Poesen (KU Leuven) brengt in onder meer Earth-Science Reviews het voorkomen van dodelijke grondlawines in Uganda in kaart. Vorige herfst kostte een grondlawine, het gevolg van hevige regen, nog minstens 41 mensen het leven. Het was lang niet de eerste dodelijke grondverschuiving in de regio. De bedoeling is onder meer om mensen die op risicovolle steile hellingen wonen te verplichten om te verhuizen.

In Centraal-Afrika hebben Belgische biologen de belangrijke sardienenpopulatie in het grote Tanganyikameer bestudeerd. Visbioloog Maarten Van Steenberge (KBIN en KMMA) en zijn collega’s rapporteren in BMC Evolutionary Biology dat alle sardienen in het meer genetisch gesproken één homogene groep vormen. Dat betekent dat de vissen zich over de volle lengte van het 700 kilometer lange meer kunnen verplaatsen. Het gevolg: overbevissing in één zone treft ook de andere zones. En op één plek visquota opleggen heeft geen zin zolang de andere plekken niet volgen.

De sardienen bieden voedselzekerheid aan miljoenen mensen. Zij zullen allemaal moeten samenwerken om de populatie niet uit te putten.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content