Uit de doeken

The Floating Piers, Lake Iseo, Italy, 2014-16 ©Christo ©Taschen/foto Wolfgang Volz

Sinds de jaren ’60 pakt het kunstenaarskoppel Christo & Jeanne-Claude uit met efemeer werk dat onze perceptie en beleving van de omgeving radicaal omgooit. Ze deden dat onder meer door het inpakken van de Pont Neuf in Parijs of de Reichstag in Berlijn, monumenten en openbare plaatsen met een grote symbolische waarde. Hun zelffinanciering stond garant voor full on artistieke vrijheid. Ze hielden ervan hun werk gratis te delen met een zeer breed publiek. In Brussel belicht de retrospectieve Urban Projects het proces van de eerste schets tot de uitvoering van diverse stadsprojecten. Dompelt u zichzelf liever onder in een fameus project op het water, dan zit u goed bij Taschen. Dat publiceerde twee versies van Floating Piers. Een dure, 846 pagina’s tellende versie in gelimiteerde oplage, en een slankere versie, in ware Christostijl: voor een zeer breed publiek.

The Pont Neuf Wrapped, Project for Paris Drawing in two parts 1981 (detail) ©Christo 1981 /CNAP
The Pont Neuf Wrapped, Project for Paris Drawing in two parts 1981 (detail) ©Christo 1981 /CNAP

Christo & Jeanne-Claude. Urban Projects, tot 25/02, ING Art Center, Brussel + The Floating Piers uitgegeven bij Taschen. Info: taschen.com

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content