‘Trump zal vervagen tot een wazige herinnering’

HILLARY CLINTON 'Natuurlijk stem ik voor haar. Zij wil president worden, Trump wil koning worden.' © Gettyimages

De Amerikaanse bestsellerauteur Dave Eggers ziet een leven onder ‘president’ Donald Trump niet zitten. ‘Als hij verkozen wordt, verhuis ik naar België.’

Nee, hij kan zich met de beste wil van de wereld niet voorstellen hoe de Verenigde Staten er onder president Trump zouden uitzien. ‘Als hij verkozen wordt, verhuis ik naar België’, lacht Dave Eggers. Toch neemt de topauteur van Wat is de wat en De cirkel het zekere voor het onzekere. Hij bedacht 30 Days, 30 Songs, een website waarop tijdens de laatste maand voor de verkiezingen elke dag een anti-Trumplied wordt uitgebracht. Onder de Artiesten voor een Trump-vrij Amerika zitten grote namen als Death Cab for Cutie, Franz Ferdinand en R.E.M.

Donald Trump zal niet ophouden met minderheden demoniseren en vrouwen als object beschouwen, meent Eggers. ‘Hij zal de economie in chaos storten en milieuregels overboord gooien. Hij zal onze reputatie in de wereld simpelweg verwoesten.’

Hoe verklaart u dat zo veel mensen op Trump stemmen?

DAVE EGGERS: Ik heb heel wat van zijn aanhangers ontmoet, en de meesten steunen hem gewoon omdat ze altijd voor de Republikeinen stemmen. De Republikeinse partij bereikt gewoonlijk ongeveer 40 procent van het Amerikaanse kiespubliek, maar dat wil nog niet zeggen dat iedereen die op hem stemt ook akkoord gaat met zijn waanzinnige uitlatingen. Dat gezegd: er zijn heel wat angstaanjagende mensen die Trump echt als de Messias beschouwen.

U bent in juni naar een van zijn verkiezingsbijeenkomsten geweest. Kijkt u nu anders naar het fenomeen Trump?

EGGERS: Die bijeenkomst was ongeveer even bedreigend als een stoet majorettes. Dat was voor mij een indicatie dat een groot deel van zijn aanhang bestaat uit mensen die boven alles verandering willen. Ik ben ervan overtuigd dat die groep met hetzelfde plezier op gelijk welke outsider-multimiljardair zou stemmen.

Wat is zijn geheim? Voor neutrale toehoorders lijkt hij wartaal uit te slaan. Waarom wordt hij nog altijd als een serieuze kandidaat beschouwd?

EGGERS: Zijn aanhangers baseren hun vertrouwen grotendeels op zijn zogenaamde rijkdom en succes. Iemand die op zijn verkiezingsmeetings aankomt in een vliegtuig waarop zijn naam staat, is natuurlijk impressionant. Het wekt de indruk dat hij weet waar hij mee bezig is. De Amerikaanse arbeidersklasse heeft doorheen de geschiedenis vaak op miljardairs gestemd, in de bizarre veronderstelling dat zulke mensen voor alle mensen zullen zorgen. Trump heeft zijn hele leven de arbeidersklasse uitgebuit en belastingen ontweken, en toch spreekt hij fabrieksarbeiders aan. Het houdt totaal geen steek.

Heeft Trump de Amerikaanse politiek veranderd?

EGGERS: Ach, we hebben al vergelijkbare momenten gehad, zoals de opkomst van de Tea Party enkele jaren geleden. We komen het wel te boven. Sinds de Tea Party is Barack Obama twee keer verkozen. Wij Amerikanen raken wel eens van het goede pad af, maar we slagen er altijd in onze koers bij te sturen.

Vreest u voor onlusten als Trump verliest? Hij heeft het voortdurend over hoe de verkiezingen vervalst worden.

EGGERS: Er zullen hier en daar vast enkele kleine betogingen zijn, maar ik verwacht geen opstand. Zelfs in 2000, toen de verkiezingen op legitieme gronden betwist werden (het Hooggerechtshof oordeelde maanden na de uitslag dat de stemmen in de staat Florida niet herteld mochten worden, nvdr.), zijn we er doorheen gesukkeld en hebben we Bush aanvaard als president, die vervolgens twee oorlogen begon. Ik denk dat het zal helpen dat Hillary Clinton een poging zal doen om de Republikeinen de hand te reiken en samen te werken. Ze weet hoe politiek werkt. Ze zal een symbolische geste doen om het verzoeningsproces te starten. Trump zal niet vergeten worden, maar hij zal vervagen tot een wazige herinnering.

Gaat u zelf stemmen? Bent u gelukkig met Hillary Clinton als alternatief?

EGGERS: Natuurlijk ga ik stemmen voor Hillary Clinton! Ik ben ervan overtuigd dat ze extreem capabel is. Maar vooral: Hillary wil president worden, Trump wil koning worden.

‘Heel wat mensen beschouwen Trump écht als de Messias.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content