‘Tien Brusselse gemeenten is geen slecht idee’

Els Ampe
Han Renard

De spanningen tussen de stad Brussel en andere gemeenten in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest lopen op. Volgens Brussels schepen van Mobiliteit Els Ampe (Open VLD) is de tijd rijp om enkele gemeenten samen te voegen.

Twee MR-volksvertegenwoordigers hielden vorige week in Le Soir een warm pleidooi voor een aanpassing van de grenzen van de negentien Brusselse gemeenten. Zo willen ze een aantal historisch gegroeide anomalieën wegwerken. Volgens federaal parlementslid Gautier Calomne en Brussels parlementslid Boris Dilliès doen de belangrijkste absurditeiten zich voor in de stad Brussel, de grootste gemeente in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Zo strekt het Ter Kamerenbos, grondgebied Brussel, zich uit in de richting van het zuiden van het gewest, waar het tussen de gemeenten Elsene en Ukkel geprangd zit. Die gemeenten hebben over het beheer van het bos echter niets in de melk te brokkelen. Vorige week zorgde dat voor politieke spanningen toen bewoners van Ukkel en Elsene door een omgevallen boom niet meer door het bos naar het centrum van Brussel konden rijden. De Brusselaars kunnen het beheer van het Ter Kamerenbos niet aan, luidde de kritiek.

Ook de brede Louizalaan, gelegen op Brussels grondgebied, snijdt de gemeente Elsene doormidden. En dan zijn er nog het Jubelpark – deels Brussel, deels Etterbeek – en heel wat straten waarvan zelfs het gemeentepersoneel soms niet meer weet tot welke gemeente ze behoren. Dat is wel degelijk van belang, want al die Brusselse gemeenten hebben natuurlijk een eigen parkeerbeleid, een eigen fiscaliteit, een eigen regeling voor openbare netheid en ga zo maar door – het is vaak Kafka in de overtreffende trap. Daar willen Calomne en Dilliès dus wat aan doen.

Burgemeester van Brussel Yvan Mayeur (PS) vindt het een lachwekkend voorstel. Hij ziet het pleidooi van de respectievelijk uit Ukkel en Elsene afkomstige Dilliès en Calomne vooral als een aanval op zijn eigen grondgebied. Maar zijn Vlaamse schepen van Mobiliteit Els Ampe ziet in sommige aspecten van het plan wel brood. ‘Ik vind het op zich geen slecht idee’, zegt Ampe. ‘Maar het einddoel moet vooral zijn dat er meer evenwicht komt tussen de Brusselse gemeenten. Nu heb je met Brussel-stad één heel grote gemeente, met 170.000 inwoners, gevolgd door Molenbeek, Schaarbeek en Anderlecht, met elk ongeveer 100.000 inwoners, en verder alleen maar heel kleine gemeenten, waarvan sommige maar 20.000 inwoners tellen.’

De kleintjes missen volgens Ampe de financiële en organisatorische slagkracht om de hoofdstedelijke problemen waarmee ze evenzeer worden geconfronteerd de baas te kunnen. ‘Aangezien de stad Brussel supergroot is, krijgen wij ook alle grote projecten: het NEO-project op de Heizelvlakte, het nieuwe voetbalstadion, de voetgangerszone. De andere gemeenten in het gewest voelen zich daardoor benadeeld.’

Els Ampe zou het daarom verstandig vinden om de negentien Brusselse gemeenten terug te brengen tot tien gemeenten met elk circa 100.000 inwoners. ‘Zo zouden alle Brusselse gemeenten aan elkaar gewaagd zijn en ook even sterk staan in hun relatie met het Brussels Gewest.’

Han Renard

‘Het einddoel moet zijn dat er meer evenwicht komt tussen de Brusselse gemeenten.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content