Tantes

Cyriel Buysse 1924 Omdat het onze hypocrisie toont als het om geld gaat

Het proza van Buysse is honderd jaar oud maar een onthutsende dissectie van de Vlaamse ziel’, zegt dichter-essayist Benno Barnard. Hij noemt als voorbeeld ’t Bolleken. Hierin vertelt Cyriel Buysse (1859-1932) over een rijke landheer (‘nonkelken’) die op het platteland woont en profiteert van het leven, met veel drank, eten en vrouwen en daaraan ten onder gaat: hij drinkt zich dood met jenever. Barnard: ‘In ’t Bolleken kwam ik de burgemeester van mijn dorp tegen met alle gespeelde bonhomie, totale cultuurloosheid, gratis pinten voor de verkiezingen enzovoort. Je begrijpt beter waarom Vlamingen zo’n vreemd mengsel van verlegenheid, achterdocht en achterbaksheid vormen (ik beperk me nu tot de minder aantrekkelijke eigenschappen).’

Van alle boeken van Buysse werd Tantes het vaakst genoemd , ‘de allerbeste roman ooit uit onze literatuur’, aldus gewezen radiopresentator Kurt Van Eeghem. Het wordt ook omschreven als ‘een bourgeoisroman over macht, onmogelijke liefde, geld en verraad’. Op nauwelijks 136 bladzijden schetst Buysse een familie in la Flandre profonde aan het begin van de twintigste eeuw. Ze wordt geregeerd door drie ongetrouwde, rijke, kwezelachtige zussen. Zij verpersoonlijken de verstikkende invloed van de kerkelijke moraal en illustreren de beklemmende standenmaatschappij van toen. Tantes toont ons hoe hypocriet mensen zich kunnen gedragen als er geld in het spel is.

Ook verkozen door o.a.

An Renard (directeur Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience), Margot Vanderstraeten (schrijfster), Anne Teresa De Keersmaeker (choreografe)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content