In Waterloo komt een topschool voor muzikale bollebozen.

Even leek het persbericht een flauwe grap of erger. In Waterloo zou een gebouwencomplex worden neergezet van zo’n 15 miljoen euro: een school, bestemd voor muzikaal zeer begaafde kinderen en jongeren van 10 tot 18 jaar uit heel Europa. Ze zouden er les krijgen van docenten als Zakhar Bron, Rudolph Buchbinder en Gavriel Lipkind, maar ook masterclasses van Gidon Kremer, Maxim Vengerov, Fazil Say en anderen. Voor wie helemaal niet thuis is in de klassieke wereld: het gaat hier om peda-gogen en musici van wereldniveau.

Een grap, tot bleek van wie het bericht afkomstig was. Initiatiefnemers Hagit Hassid-Kerbel en haar man Leonid Kerbel zijn immers niet aan hun proefstuk toe. Ze organiseren dit jaar al voor de elfde keer (van 20 juni tot 2 augustus) Musica Mundi, een internationale kamermuziekcursus met festival voor jong talent. Ze halen begaafde kinderen en jongeren van 10 tot 18 jaar van over de hele wereld naar België, waar ze cursussen volgen van beroemde docenten zoals de lieden die we hierboven noemden. Een groot deel van die jongeren mag voor de reis- en verblijfskosten rekenen op privésteun.

Het soort superschool dat het echtpaar wil oprichten, vind je hier en daar op andere continenten. In Europa bestaan er maar twee kleine instellingen in die stijl, allebei in het Verenigd Koninkrijk en alleen voor Britse kinderen. Dit nieuwe initiatief is bestemd voor maximaal 120 jongeren, bij voorkeur uit de EU. De initiatiefnemers vermelden als doel expliciet het stimuleren van Europees talent, als tegenwicht voor de huidige Aziatische dominantie. Het terrein in Waterloo is trouwens al aangekocht, dankzij schenkingen.

Zo’n initiatief roept bewondering maar ook vragen op. Hoe zit het bijvoorbeeld met de erkenning van het diploma? ‘Onze school wil ervoor zorgen dat onze leerlingen de algemene opleiding versneld volgen en dan examen afleggen voor de centrale examencommissie in hun land, of de algemeen erkende Britse O-levels en A-levels halen’, zegt Magit Kerbel. Gaat het niet om een soort elitevorming? ‘Integendeel. Vandaag krijgen hoogbegaafde kinderen soms al vanaf hun vijfde een intense muzikale opleiding en wordt de rest totaal verwaarloosd. Wij willen net jonge musici met een brede vorming afleveren.’

Kerbel zegt expliciet dat ze geen beroep zal doen op Belgische of Europese steun. De financiering zal op z’n Amerikaans gebeuren, via privésponsors die hun naam verbinden aan de prestigieuze instelling. Het plan kreeg bovendien een strakke timing mee: tegen 2013 zouden de eerste leerlingen worden verwelkomd. De kandidaten staan nu al te dringen en de docenten barsten van enthousiasme, zegt Kerbel, die eraan toevoegt dat toelating via audities zal gebeuren en dat er waar nodig beurzen ter beschikking zullen worden gesteld.

Een gedurfd initiatief dat ongetwijfeld struikelblokken zal tegenkomen, maar ook een grote kans op slagen lijkt te hebben – omdát het niet van de overheid uitgaat. Dat is pijnlijk. Een project als dit zou een gedroomde kans zijn voor de Europese Unie om haar beleid prestige te geven en zichtbaar te maken. Maar u kunt zich vast het oeverloze politieke krakeel voorstellen dat het idee uiteindelijk ten grave zou dragen, begeleid door de Europese hymne – Beethovens Alle Menschen werden Brüder.

door Peter Vandeweerdt

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content