‘Stéphane Moreau is de kerstman van Luik’

De affaire rond de Luikse intercommunale Publifin, waarbij politici zich rijkelijk lieten vergoeden voor nutteloze vergaderingen, doet stof opwaaien in Wallonië.

FRANÇOIS GEMENNE (politicoloog aan de Universiteit Luik): Publifin is een publieke financiële holding, beheerd door 47 gemeenten uit de regio Luik. Ze is vooral actief in de energiesector, maar ook in de telecommunicatie en de media – met de groep L’Avenir en participaties in Franse regionale kranten. Alleen al daarbij kun je grote vraagtekens plaatsen: is het normaal dat een publieke holding commerciële activiteiten heeft? Maar goed, Publifin wordt gecontroleerd door André Gilles en Stéphane Moreau, twee baronnen van de Luikse PS. Zeker Moreau, de opvolger van Michel Daerden als burgemeester van Ans, is een machtig man. Hij is de facto de patron van de Luikse PS. Hij houdt de traditionele politieke partijen in Luik onder de duim via regelrechte maffioze praktijken.

Hoezo, maffioze praktijken?

GEMENNE: Moreau heeft een wijdvertakte organisatie opgezet met activiteiten in uiteenlopende sectoren. Om ervoor te zorgen dat niemand vragen stelt, heeft hij nogal wat publieke mandaten gecreëerd. Vetbetaalde fictieve baantjes, zo blijkt uit het schandaal dat nu bij Publifin is uitgebroken. Daar werden volstrekt nutteloze vergaderingen georganiseerd van zogeheten ‘sectorcomités’, een soort nepraden van bestuur, waarvoor de bestuurders – lokale tweederangspolitici – buitensporige vergoedingen opstreken. Het was een verdoken manier om geld uit te delen. Belastinggeld, welteverstaan. Politici hoefden in ruil niets te presteren. Ze moesten alleen maar hun mond houden.

Zelfs iemand als Claude Emonts, de voormalige OCMW-voorzitter van Luik die behoort tot de linkervleugel van de PS, ontving ruim 50.000 euro voor enkele vergaderingen.

GEMENNE: Net daarom heeft dit schandaal ook zo’n immense weerklank in Luik. Niet ministers of financiële tussenpersonen zijn in opspraak gekomen, maar lokale mandatarissen. Vertrouwde gezichten, die dicht bij de bevolking zouden moeten staan. En álle traditionele partijen – PS, CDH en MR – zijn betrokken. Dat is de handigheid van Moreau: hij zorgt ervoor dat iedereen, zich compromitteert. En dat is meteen ook waarom, in weerwil van dit schandaal, geen enkele traditionele partij het systeem-Moreau ter discussie stelt. Ja, een aantal betrokkenen zijn opgestapt, maar Stéphane Moreau zelf? Die kan rustig aan zijn imperium voortbouwen. Iedereen in Luik is tenslotte dol op hem: hij is de kerstman.

Door HAN RENARD

FRANÇOIS GEMENNE: ‘Moreau houdt de traditionele politieke partijen in Luik onder de duim via regelrechte maffioze praktijken.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content