Spionnen, dubbelspionnen en zenuwgas

© Ben Stansall/AFP

Britse veiligheidsagenten in beschermende kledij spannen een tent over een bankje buiten een winkelcentrum in Salisbury. Daar werden Sergei Skripal en zijn 33-jarige dochter Yulia bewusteloos gevonden nadat ze vergiftigd waren met zenuwgas. De 66-jarige Skripal is een voormalige Russische spion die de namen van andere Russische spionnen verkocht aan de Britten. Skripal werd in 2004 ontmaskerd en belandde in een Russische cel. In 2010 wisselden Rusland en Groot-Brittannië verschillende spionnen uit, waarna Skripal naar Engeland verhuisde.

Zenuwgas kan bijna onmogelijk door privépersonen bemachtigd worden: in de Engelse spionagewereld werd daarom al snel met de beschuldigende vinger naar Rusland gewezen. Binnenkort worden de Russische presidentsverkiezingen gehouden. Door de vergiftiging van Skripal, zo klinkt het, zou de Russische president Vladimir Poetin een signaal willen sturen naar mogelijke dissidenten. Moskou reageerde bijzonder boos op de beschuldigingen. De Britse premier Theresa May eiste maandag ‘volledige opheldering’ van de Russische overheid. De toestand van Skripal en zijn dochter was toen ‘kritiek maar stabiel’.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content