Smartlappendeken

Nathaniel Mary Quinn. 'The Plea' © Nathaniel Mary Quinn - Courtesy of the Artist and Almine Rech - Foto Hugard & Vanoverschelde Photography.

De in Chicago geboren Nathaniel Mary Quinn (°1977) is hot in kunstenland. Zijn fascinerende composities met de allure van collages ogen sinister en grotesk. Hij mixt er teken- en schildertechnieken voor op canvas of papier. Het zijn geen weergaven van een specifiek individu, eerder hybriden ontstaan uit flarden van herinneringen – zowel traumatische als vrolijke – aan mensen die van tel waren in zijn leven. Hij gebruikt het cadavre exquis van het surrealisme en past kubistische principes toe op emoties in plaats van op vormen. Zijn diep doorvoelde werk herinnert aan Francis Bacon, de schilder van de innerlijke mens, en resulteert in wat een ‘collectief portret’ genoemd kan worden.

'The British Bookman',  2019.
‘The British Bookman’, 2019.© Nathaniel Mary Quinn – Courtesy of the Artist and Almine Rech – Foto Hugard & Vanoverschelde Photography.

Nathaniel Mary Quinn, Always Felt, Rarely Seen, van 14/03 tot 13/04 bij Almine Rech, Brussel.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content