Astrid Wittebolle
Astrid Wittebolle Astrid Wittebolle selecteert voor u de site van de dag.

Centen tellen

Lawrence H. Officer en Samuel H. Williamson zijn allebei professor aan de universiteit van Chicago. Zij ontwikkelden de website MeasuringWorth.com met een bijbehorende iPhone-applicatie. Hun passie is de waarde van de dingen, of preciezer: de prijs. De afgelopen jaren hebben ze dan ook een hele reeks calculators ontwikkeld waarmee u kunt nagaan hoeveel iets vroeger waard was. Op dit moment is het al mogelijk om de ontwaarding van de dollar, de yen en de Britse pond te berekenen, en binnenkort worden nog andere munteenheden toegevoegd. Ook zijn er calculators waarmee u kunt goochelen met het bruto binnenlands product, de gemiddelde lonen, de beurskoersen en de prijs van het goud.

Aardigheidje: John D. Rockefeller had 1,4 miljard dollar toen hij in 1937 stierf. Dat zou vandaag (in de meest optimistische berekening) 230 miljard dollar zijn. De Mexicaan Carlos Slim Helu, die volgens het tijdschrift Forbes vandaag de rijkste man ter wereld is, haalt amper 53,5 miljard dollar.

WWW.MEASURINGWORTH.COM

Smullen om de hoek

Diepvriesmaaltijden lijken hun beste tijd te hebben gehad: iedereen is weer aan de kook, en haalt daar (bijna) evenveel plezier uit als Jeroen Meus. Daar moet geld uit te slaan zijn, toch? De Nederlandse website Thuisafgehaald probeert het beste uit die trend te halen. Het principe is simpel. U bent van plan iets lekkers te koken voor uzelf. U maakt gewoon een paar porties meer, en u meldt dat aan het netwerk. Buren of mensen die bij u in de buurt werken, schrijven zich in en komen de maaltijd afhalen of bij u thuis opeten. U verdient daar uiteraard een paar euro’s mee.

In Nederland zijn er al honderden amateurkoks die op die manier maaltijden aanbieden. In het noorden van Vlaanderen duiken ook de eerste kandidaten op. En zeg nu zelf: ‘Portie Surinaamse bami met kipfilet en geroosterde kip uit de oven. (incl. homemade zoetzuur & sambal)’ voor 6 euro? Daar kan geen glas karnemelk tegenop.

WWW.THUISAFGEHAALD.NL/

De muziekbibliotheek

Muziek kopiëren is van alle tijden. Een paar decennia geleden gebeurde het met cassettes, tegenwoordig via digitale wegen. Maar nog vroeger werden de partituren gekopieerd. Componisten maakten toen ook al vergeefs jacht op muzikanten die hun werk kwamen stelen.

Vandaag is het nog steeds verboden om muziekpartituren klakkeloos te kopiëren, en voor elke muzikant is het soms zoeken naar geschikte en betaalbare muziekstukken. De Nederlandse site Opus37 probeert daar een mouw aan te passen. Hier kunt u partituren zoeken en vinden. Zowel van Bach en Mozart als van hedendaagse componisten die hun werk aanbieden: gratis of tegen betaling. Alle kwesties inzake auteursrecht zijn geregeld, en wie eigen muziek aanbiedt, krijgt ook hulp tegen piraterij. De site zit technisch goed ineen. U kunt de partituren downloaden en uitprinten of u kunt zelf een hard copy bestellen voor een kleine meerprijs.

WWW.OPUS37.NL

Astrid Wittebolle

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content