Astrid Wittebolle
Astrid Wittebolle Astrid Wittebolle selecteert voor u de site van de dag.

Het magische labyrint

Il Laberinto is een ’toverboek’ dat in 1607 gemaakt werd door de Italiaanse ‘magiër’ Andrea Ghisi. Het is een boek dat uw gedachten kan lezen. Hoe werkt het? Het bestaat uit zestig reeksen van 21 prentjes; 1260 in totaal dus. De figuurtjes staan in elke reeks op een andere plaats. De bedoeling is dat u – in gedachten – een figuurtje aanwijst en dan in twee andere tabellen hetzelfde doet.

De magiër zal u daarna, feilloos, vertellen welk figuurtje u in gedachten had. Hoe het werkt, wordt op deze website uit de doeken gedaan door de Italiaanse goochelaar Mariano Tomatis Antoniono. Hij legt uit dat het systeem dat aan de basis ligt van dit boek, vergelijkbaar is met het systeem dat Umberto Eco gebruikte in De naam van de roos.

Hij plaatste ook een pdf van het originele manuscript, dat 25.000 euro kost, online. Wie niet in tovenarij gelooft, kan dus nog altijd genieten van het zeventiende-eeuwse vakmanschap.

WWW.MARIANOTOMATIS.IT/IL-LABERINTO.PHP

Vraag het aan de FAQ-Man

John Vanderaart is de FAQ-Man in het blad Computer Idee. Hij beantwoordt daar alle vragen die te maken hebben met computers, internet, tablets, smartphones en andere digitale apparatuur.

Op FASMan worden al zijn stukjes gebundeld én kunnen andere IT-wizzkids ook helpen bij het beantwoorden van vragen of het oplossen van problemen. Door een systeem van likes komen de beste antwoorden al snel bovendrijven. Er staan op de bèta-versie van de site al 10.000 antwoorden op vragen die Vanderaart vroeger al heeft gekregen. En als u een beetje bang bent om een modderfiguur te slaan omdat u niet weet hoe u – bijvoorbeeld – uw mails moet lezen, bedenk dan: er zijn geen domme vragen, alleen domme antwoorden.

WWW.FAQMAN.NL/

Woord en beeld

Hoe zag Madame Bovary eruit? Of Sam Spade van de Maltese Falcon? Of de hoofdpersoon uit Lolita? Wanneer u de beschrijvingen van Gustave Flaubert, Dashiell Hammett of Vladimir Nabokov leest, kunt u zich in uw hoofd wel een idee vormen. Maar niks gaat boven een foto, natuurlijk.

Op The Composites wordt gebruikgemaakt van de software die ook de politie gebruikt om robotfoto’s te maken van misdadigers. Op basis van getuigenverklaringen worden de gelaatstrekken een voor een gevisualiseerd tot een algemeen beeld ontstaat.

U kunt er zelf niet mee aan de slag, maar wanneer u in uw lievelingsroman een vrij uitgebreide persoonsbeschrijving vindt, kunt u die hier wel achterlaten. Misschien wordt uw favoriete romanpersonage dan wel uitgekozen voor deze galerij.

HTTP://THECOMPOSITES.TUMBLR.COM/

Astrid Wittebolle

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content