Sites & apps

© LAURENT SALLES/L'ALSACE
Astrid Wittebolle
Astrid Wittebolle Astrid Wittebolle selecteert voor u de site van de dag.

Het huis van Panoramix

Schuilt er een Panoramix (de druïde van Asterix en Obelix) in u? Dan is The Druid Network voortaan uw favoriete site. Druï-den zijn oud-Keltische priesters die de ‘wijsheid van de natuur’ bezaten. Hun spiritualiteit inspireert ook vandaag nog veel mensen. Door buitenstaanders worden ze vaak bekeken als zonderlingen die naakt rond bomen dansen, maar wie zich een beetje verdiept in de teksten op deze site, raakt al snel geboeid. Vaak zijn de gelijkenissen met het boeddhisme of natuurgodsdiensten erg treffend. De heilige plaatsen van de druïden (Glastonbury, Avebury, Stone-henge) kent u wellicht, maar weet u ook wat ze voor de druïden beteken(d)en? Zelfs voor nuchtere denkers blijft de wereld van Panoramix fascinerend. Zolang je maar niet in de ketel met toverdrank valt.

HTTP://DRUIDNETWORK.ORG/

Het Britse oorlogsgeheugen

Dat de Britten de herinnering aan de Eerste Wereldoorlog levend houden, kunnen wij hier in Vlaanderen dagelijks ervaren. De toewijding waarmee ze de graven van de gesneuvelden onderhouden is bewonderenswaardig. Met de honderdste verjaardag van de Grote Oorlog in het verschiet willen de Britten de oorlogsmonumenten in hun eigen land een opknapbeurt geven. Via de website In Memoriam 2014 willen ze iedereen in Engeland, Schotland en Wales oproepen om verwaarloosde oorlogsmonumenten te inventariseren. Veel monumenten worden beschadigd door vandalen, en dieven hebben het ook vaak gemunt op het koper of brons waaruit ze zijn vervaardigd. Daarom stelt de War Memorial Trust ook ‘smart water’ ter beschikking van de lokale bevolking. Dit ‘intelligente’ water bevat forensische sporen die uniek zijn. Daarmee kunnen dieven direct gelinkt worden aan een specifieke plaats. Het goedje is zo’n succes dat steeds meer criminelen een andere buit uitkiezen wanneer ze het ‘smart water’-logo zien staan.

HTTP://WWW.INMEMORIAM2014.ORG/

De fietssnelweg

Dirk van Rens (°1974) is een kinderverpleegkundige, maar ook een fanatieke fietser. Hij bouwde eerder al een site op voor beginnende vakantiefietsers in Nederland en België, maar omdat hij veel vragen kreeg over langeafstandsroutes in heel Europa heeft hij nu Fietsvakantie.eu gebouwd. Die verbindt uw vertrekplaats en – pakweg – Rome niet met één rechte lijn, maar leidt u via bestaande fietsroutes. Dat kan soms problemen opleveren, want in veel Oost-Europese landen is de infrastructuur nog niet optimaal. U krijgt telkens drie routes waaruit u kunt kiezen. Zo kunt u (om bij ons voorbeeld te blijven) de hoogste cols in de Alpen vermijden, of net kiezen voor een pittig klimtochtje.

HTTP://WWW.FIETSROUTEPLANNER.EU/

Astrid Wittebolle

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content