Sites & apps

Astrid Wittebolle
Astrid Wittebolle Astrid Wittebolle selecteert voor u de site van de dag.

Gemini in hoge resolutie

Neil Armstrong zette in 1969 als eerste mens voet op de maan. Maar aan die memorabele gebeurtenis gingen jaren van onderzoek en training vooraf. Tussen 1961 en 1969 testte de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA niet alleen de raketten en de verschillende modules, maar ook de ingewikkelde procedures die moesten leiden tot de maanlanding. Het Gemini-project, dat in 1964 startte, was al een heel stuk meer gesofistikeerd dan het Mercury-project dat eraan voorafging. En het effende het pad voor de Apollo-missies. Tijdens de Gemini-missies werden ruimtewandelingen uitgevoerd, de terugkeer naar de aarde (door de atmosfeer) werd getest, het ‘rendez-vous’ tussen de landingsmodule en het ‘moederschip’ en uiteraard ook de langdurige menselijke aanwezigheid in de ruimte. Tijdens de missies werden massa’s foto’s genomen. Die zijn nu in hoge resolutie samengebracht op March to the Moon, de website die de verovering van de maan documenteert. Adembenemend.

HTTP://TOTHEMOON.SER.ASU.EDU/GALLERY/GEMINI

De slimme camera

Smartphone is Engels voor ‘slimme telefoon’. Met de app HappyShutter kunt u hem ook omtoveren tot een slimme digitale camera. De timerfunctie, die u in staat stelt om rustig bij uw vrienden te gaan staan en voortaan zelf ook op uw foto’s te prijken, is een klassieker. U hoeft dus niet meer te hollen om dan met een half gezicht of één arm in beeld te eindigen. Maar deze app heeft nog meer mogelijkheden. Zo bevat hij software die automatisch lachende gezichten herkent. De tijd dat mensen met een verkrampte grijns op de foto’s stonden, is dus voorbij.

HTTP://ITUNES.APPLE.COM/US/APP/HAPPYSHUTTER/ID477730804?MT=8

De witwasser

Toen in 2009 bleek dat 45 procent van de Amerikaanse werkgevers de Facebook-profielen van hun sollicitanten screenden, sloeg de schrik veel sociale netwerkers om het hart. Zeker toen ook nog bleek dat 35 procent van de werknemers iemand niet had aangenomen vanwege dat profiel. Sindsdien duiken er steeds meer programma’s op die je FB-profiel screenen, op zoek naar onoorbare teksten, foto’s of video’s. Socioclean is een van de nieuwkomers op die markt van de elektronische zelfcensuur. Het programma zoekt actief naar zo’n 5000 woorden of zinsneden die racistisch, seksistisch, beledigend of drug- en alcoholgerelateerd zijn. Uiteraard gaat het om een Engelstalige service. Na de screening krijgt u een overzicht en kunt u zelf beslissen wat u wilt laten staan en wat niet. Momenteel gaat het nog om een bèta-versie die soms even in een winterslaap sukkelt, maar binnenkort zou het programma ook andere sociale netwerken kunnen screenen. In de gaten houden, dus.

HTTP://SOCIOCLEAN.COM/

Astrid Wittebolle

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content