Wordt u er ook zo moe van? Hoe vaak hebben we het nu al gehoord: we moeten innoveren om onze toekomst veilig te stellen. Toch gebeurt het nog te weinig, ondanks vele mooie woorden en dure eden.

Vrijdag 5 februari organiseert de Vlaamse regering weer een hoogmis. Op de uitnodiging heet het zo: ‘Met deze zitting van de Staten-Generaal Industrie wenst de Vlaamse regering met de actoren uit de waardeketens samen oplossingen te formuleren voor projecten om de transformatie en mutatie van de industriële sector te versnellen.’ Hallo? Actoren uit de waardeketens? Transformatie en mutatie? Schuimklopperij van dure woorden.

Iedereen die iets te betekenen heeft in onze Vlaamse economie zal vrijdag dus aanwezig zijn om nog maar eens na te denken en te praten over de verandering die onze economie momenteel doormaakt. Doel is nog steeds om van Vlaanderen een topregio te maken tegen 2020. Het is al honderden, zo niet duizenden keren gezegd en geschreven: we moeten innoveren willen we ons wapenen voor morgen en overmorgen.

Maar uit alle cijfers blijkt dat zowel onze overheden als onze bedrijven te weinig innoveren. Nog even de cijfers: in 2008 besteedden de Belgische bedrijven en de overheid samen 1,87 procent van het bbp (bruto binnenlands product, wat we met zijn allen aan goederen en diensten produceren) aan Onderzoek & Ontwikkeling (O&O). Dat is minder dan de 1,94 procent die in 2002 werd gehaald. We herhalen: minder! We blijven ook ver onder de Europese afspraak die wil dat we 3 procent van ons bbp aan O&O besteden. We herhalen: onder!

Ondanks deze slechte en zelfs verslechterende cijfers heeft de Vlaamse regering onlangs beslist om minder geld te stoppen in wetenschappelijk onderzoek en innovatie. Volgens de ex-voorzitter van de Vlaamse Raad voor Wetenschapsbeleid Karel Vinck zal die beslissing ‘nefaste gevolgen hebben voor de concurrentiepositie van Vlaanderen’. Natuurlijk moet ook de Vlaamse overheid haar budget onder controle krijgen, ‘maar net door in crisistijd extra geld te stoppen in onderzoek en ontwikkeling, kun je een strategische voorsprong uitbouwen’, zegt Vinck. ‘Landen als Duitsland, Frankrijk, Finland en de VS doen dat wel.’

Onze verantwoordelijke minister, Ingrid Lieten (SP.A), kwam vorige week in een interview met Knack niet verder dan: ‘We vinden het allemaal heel jammer dat er op dit moment niet meer geld voorhanden is voor innovatie. Maar zo is het nu eenmaal.’ Tja, het is heel jammer – kun je nog meer defaitisme tentoonspreiden? Zou die Staten-Generaal Industrie met alle ‘actoren uit de waardeketens’ niet het best vlug afgelast worden? Zouden we onze ambitie om tegen 2020 uit te groeien tot een topregio in Europa niet het best meteen opbergen?

De werkgevers vinden ook dat de overheid meer moet inzetten op innovatie. Dat ze zelf tekortschieten, willen ze niet horen. Toch is het zo. De Belgische bedrijven besteedden in 2008 1,04 procent van hun loonmassa aan formele opleidingen. Dat is het laagste percen-tage in tien jaar. En allicht zal dat in 2009 nog lager liggen. Onze inspanningen liggen trouwens onder het Europese gemiddelde.

Premier Yves Leterme (CD&V) roept maandag 8 februari vakbonden en werkgevers bij zich in een poging om een einde te maken aan hun onderlinge gekibbel. Leterme: ‘Als ondernemingen investeringen en innovatie boven kortetermijnwinst plaatsen, als vakorganisaties naast de zorg om het inkomen van hun leden ook begrip hebben voor de concurrentiekracht, als overheden en politici de onderlinge discussies overstijgen en samen de krachten bundelen, dán boeken wij vooruitgang, dan kunnen wij slagen.’ Opnieuw mooie woorden, maar het komt op daden aan.

door Ewald Pironet

Zouden we de Staten-Generaal Industrie niet het best vlug afgelasten?

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content