Hendrik Vuye: ‘Samen met de PS stort ook de N-VA-strategie in’

Hendrik Vuye. © .
Simon Demeulemeester

Het confederalisme van de N-VA is verder af dan ooit, denkt Kamerlid Hendrik Vuye (ex-N-VA): ‘De Belgische problemen blijven, er is geen PS meer om uit te roken, en de partijen die de nieuwe Franstalige regeringen moeten vormen zijn stuk voor stuk zéér belgicistisch.’

Nu CDH zonder de PS verder wil, vervliegt ook de N-VA-strategie om Wallonië uit te roken, meent Kamerlid Hendrik Vuye (Vuye&Wouters). En dus vindt hij zijn voormalige partij de grote verliezer van de demarche van CDH-voorzitter Benoît Lutgen. ‘Dit is het failliet van de uitrookstrategie van de N-VA. Door een rechts, Vlaams beleid te voeren, hoopte Bart De Wever dat Wallonië vanzelf zou weglopen van Vlaanderen. Daarvoor is het wel cruciaal dat de PS hét machtsblok blijft. Maar nu ze overal in de oppositie zit, maakt het niet uit hoe regionalistisch ze is. Bovendien zijn de partijen die de nieuwe regeringen moeten gaan vormen – MR, CDH, Ecolo en Défi – allemaal heel belgicistisch. Als klap op de vuurpijl blijven de problemen waarmee deze regering kampt gewoon bestaan: onze instellingen zullen niet beter functioneren, ze zullen even duur blijven, en de begroting zal niet automatisch op orde komen. In 2014 heeft Lutgen de N-VA een cadeau gedaan door pijlsnel zijn lot aan de PS te verbinden en zo de rechtse regering-Michel mogelijk te maken. Dat cadeau heeft hij nu weer afgepakt.’

Benoît Lutgen neemt het cadeau dat hij in 2014 aan N-VA gaf terug

Kan de N-VA de val van de PS niet claimen als een overwinning?

Hendrik Vuye:De PS is inderdaad geïmplodeerd, maar daar had ze de N-VA niet voor nodig. En aangezien een machtige PS cruciaal is voor de uitrookstrategie, stort die mee in met de PS. Het falen van de strategie werd al pijnlijk duidelijk in de polls. Wie zijn de populairste federale excellenties in Wallonië? Theo Francken en Jan Jambon (beiden N-VA). Dat was niet de bedoeling, hè? De Wevers wij-zijverhaal is uitgewoond. Alleen als hij het communautaire thema helemaal laat vallen, kan hij op dit elan doorgaan. En dus denk ik dat de N-VA nu zeker voor tien jaar communautaire stilstand zal gaan.

Kan dit de regering-Michel een nieuw elan geven?

Vuye:Voor de MR betekent het zeker een relance. Ze krijgt nu gelijk, haar gok om zonder de PS te besturen is de juiste gebleken. Maar het probleem van de regering-Michel zal er niet op verkleinen, want dat zit niet aan Franstalige kant: het zijn de Vlaamse coalitiepartners die elkaar niets gunnen.

Hoe verwonderlijk is de toenadering tussen de MR en het CDH? Michel en Lutgen konden elkaars bloed wel drinken sinds Lutgen zijn lot aan de PS verbond.

Vuye:Je zag in de Kamer al geruime tijd een toenadering tussen beiden. Het CDH stemde aan het begin van de regeerperiode altijd braafjes mee met de PS. De laatste tijd stemden ze meer mee met de meerderheid, zoals voor de verlenging van de aanhoudingstermijn. Heel recent nog hoorde je geruchten over een hertekening van het Franstalige politieke landschap, met een samengaan van CDH, Ecolo en Défi. Eind jaren negentig stonden de MR en het CDH al eens dicht bij een fusie. Wie weet ligt die optie weer open?

Hoe verklaart u deze demarche van Lutgen?

Vuye:Het was voor hem een kwestie van ofwel springen, ofwel struikelen over de kiesdrempel. Samen met de MR kiest hij nu voor een operatie Schone Handen. Maar wat de PTB/PVDA zegt, klopt: het CDH verlaat de PS van Samusocial voor de MR van Kazachgate. (monkelt) Meteen is ook het mysterie opgelost waarom Armand De Decker (MR) ontslag moest nemen als burgemeester van Ukkel. En misschien is het ook de reden waarom Yvan Mayeur (PS) moest opstappen. Wie weet had de PS wel onraad geroken.

Is dit het einde van de PS?

Vuye: Het kan ook een ongewild cadeau zijn aan de PS. Elio Di Rupo kan nu echt onmogelijk aanblijven als voorzitter. Als de Franstalige socialisten nu grote kuis houden en zich herbronnen, zie ik ze zeker nog opveren tegen de volgende federale verkiezingen in 2019.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content