Patrick Martens

Het moddergooien aan de top van het Vlaams Belang duurt voort. Aanleiding dit keer is de besteding van de campagnemiddelen van de partij.

Sinds de zware nederlaag van het Vlaams Belang bij de Vlaamse verkiezingen in juni 2009 blijft het rommelen aan de top van de partij. Voorzitter Bruno Valkeniers mag stilaan een telraam bijhouden voor de slagen die worden uitgedeeld tussen enerzijds de Antwerpse kopstukken Filip Dewinter en Gerolf Annemans, en anderzijds een tandem met voormalig voorzitter Frank Vanhecke en Marie-Rose Morel.

Die laatste paste in november 2009 bij de samenstelling van een nieuw partijbestuur voor het ondervoorzitterschap toen duidelijk werd dat die functie haar niet gegund werd. Vanhecke stapte daarop uit het partijbestuur. Voor een oud- en erevoorzitter van het Vlaams Belang was dat een hoogst ongewone demarche.

Europarlementslid Van-hecke kwam eind januari andermaal zwaar in aanvaring met de partijtop toen die niet Morel maar Hilde Lobel en Eric Deleu voor een nieuw mandaat in de raad van bestuur van de VRT uitstuurde. Vanhecke noemde dit tweetal ‘onbekwaam’.

Vooral met Deleu, die zaakvoerder is van het reclamebureau ARB in Aartselaar en die in opdracht van Dewinter als hoofd van de ‘dienst Organisatie’ van zijn partij steeds de campagnes van het Vlaams Belang uitvoert, heeft Van-hecke duidelijk nog een eitje te pellen. Zo kaartte Vanhecke vorig weekend tijdens een partijraad opnieuw diens bestuursfunctie bij de VRT aan. In de rand daarvan kwam ook de facturering van het campagnedrukwerk door Deleu ter sprake. Dat gebeurde overigens niet voor het eerst. Enkele jaren geleden stelde ook Morel vragen bij de investeringen in de partijcampagnes en bij de blijkbaar ongewoon hoge rekeningen van Deleu. Hij behoorde in 1982 tot de eerste VB-lichting in de Antwerpse gemeenteraad en was tot voor kort gemeenteraadslid in Aartselaar.

De kritiek op de besteding van de campagnemiddelen van het Vlaams Belang wordt uitgelegd als een nieuwe aanval van het duo Vanhecke-Morel op de politieke en organisatorische machtspositie van Dewinter binnen het VB. Maar meer commentaar over dit zoveelste incident wil niemand van de betrokkenen geven. ‘Over interne zaken communiceer ik niet extern. Als ik iets te zeggen heb, doe ik dat op de partijraad’,aldus Vanhecke, die wel toegeeft dat hij al veel langer met Deleu overhoopligt.

Voorzitter Valkeniers vroeg vorige week nog ‘met aandrang’in Knack ‘om interne discussies binnen de partij te houden’, omdat het uitlekken ervan zijn partij ‘onvermijdelijk schade zal berokkenen’. Kennelijk vonden sommige leden van de partijraad toch een reden om weer uit de biecht te klappen.

Patrick Martens

‘Ik zou het absurd vinden dat een Vlaamse regering valt over een brug in Antwerpen. Allez, dat gaan we toch niet doen.’ Vlaams minister van Energie, Wonen, Steden en Sociale Economie Freya Van den Bossche, in ‘Het Nieuwsblad’.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content