Harvey Weinstein © MAXPPP

Wat herinnert u zich nog van 2017? Vul de ontbrekende woorden aan in het maandoverzicht van 10/17

1 Gewezen American footballer O.J. Simpson komt vrij na negen jaar cel voor (…). Simpson werd wereldberoemd toen hij in 1995 werd vrijgesproken voor de moord op zijn vrouw en haar nieuwe vriend.

2 De Amerikaanse rockmuzikant Tom Petty (66) sterft. Met The Heartbreakers had hij hits als Refugee. Hij was ook deel van gelegenheidsband (…), met onder meer Bob Dylan en Roy Orbison.

3 Hein Vanhaezebrouck wordt de nieuwe trainer van Anderlecht. Een dag lager volgt een nieuwe trainerswissel: bij AA Gent wordt (…) voorgesteld als nieuwe coach.

4 Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker heeft een nieuwe adviseur: (…). Ze zal hem adviseren over een betere vergoeding voor slachtoffers van misdaden.

5 De Nobelprijs Literatuur gaat naar de Brits-Japanse auteur (…). Zijn bekendste werk is The Remains of the Day uit 1989, dat in 1993 werd verfilmd door James Ivory.

6 In (…) getuigen bekende actrices, onder wie Ashley Judd, dat ze zijn lastiggevallen door filmproducent Harvey Weinstein. In de nasleep hiervan ontstaat de #MeToo-beweging.

7 Aan het Natural History Museum in (…) rijdt een auto een groep voetgangers aan. Aanvankelijk is er paniek over een nieuwe terreurdaad, maar het blijkt om een ongeval te gaan.

8 Twee op de (…) Vlaamse automobilisten bellen of sms’en soms achter het stuur. Dankzij een campagne van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde kunnen ze beloven dat niet meer te doen.

9 Nederland heeft eindelijk zicht op een regering: na (…) dagen zijn de onderhandelingen voorbij. De partijleiders van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie bereikten een akkoord.

10 Premier Charles Michel hield in (…) zijn jaarlijkse State of the Union. Zijn regering zal zich niet laten verlammen door verkiezingskoorts, maar blijven besturen tot de laatste minuut.

11 Minister voor Dierenwelzijn Ben Weyts beslist dat de Olmense Zoo moet sluiten, omdat de dierentuin in (…) de regels rond dierenwelzijn zou schenden, onder meer op vlak van huisvesting.

12 (…) en Israël trekken zich terug uit Unesco, de cultuur- en onderwijsorganisatie van de Verenigde Naties. Ze verwijten de organisatie een ‘anti-Israëlische’ houding.

13 Er komt kritiek op het voorstel van N-VA-parlementslid Koen Daniëls om het IQ van scholieren te meten. Bedoeling was de effecten van het (…)-beleid te meten.

14 Voor het eerst worden de Vlaamse Acteursgildeprijzen uitgereikt, op het Film Fest Gent. (…) werd bekroond als beste acteur in de categorieën film en theater.

15 Tijdens de Week van het Bos zijn zowat (…) mensen naar bossen en natuurparken getrokken, een record. Volgens minister Schauvliege wordt ‘de natuur in Vlaanderen echt beleefd’.

16 Onderzoekers van de KU Leuven hebben een lek ontdekt in het (…) -protocol. Het lek, dat al veertien jaar bestond, gaf hackers de kans wifinetwerken binnen te dringen zonder het wachtwoord te kennen.

17 De schrijver George Saunders wint de Booker Prize met zijn debuutroman Lincoln in the Bardo. Hij is de (…) Amerikaan die de prestigieuze Britse prijs in de wacht sleept.

18 De nieuwe ceo van de NMBS, (…), geeft in de Kamer snoeiharde kritiek op de staat waarin ze het spoorbedrijf aantrof. Ze noemt het ’totaal onvoorbereid op de toekomst’.

19 Criminoloog Brice De Ruyver (62) sterft. Hij was professor aan de (…) en adviseur in de Wetstraat. De Ruyver wordt gezien als de architect van de politiehervormingen.

20 40 procent van de Belgische bestuurders gebruikt (…) om files te vermijden op weg naar het werk. 54 procent vertrekt voor of na de spitsuren. Dat meldt mobiliteitsorganisatie Touring.

21 In Tsjechië wint miljardair en zakenman Andrej Babis met zijn populistische beweging ANO ruimschoots de parlementsverkiezingen. Babis wordt vaak de (…) genoemd.

22 De federale topministers hebben een akkoord over de effectentaks. Niet-beursgenoteerde aandelen op effectenrekeningen zullen voortaan ook belast worden. Aandelen op (…) niet.

23 Er wordt een lijst gepubliceerd met activiteiten waarin je vanaf volgend jaar voor maximaal (…) euro per jaar onbelast mag bijklussen, zoals gidsen in de natuur of bijles geven.

24 De Amerikaanse muzikant Fats Domino (89) sterft. Deze pionier van de rock-‘n-roll uit (…) scoorde hits als Blueberry Hill. Hij kreeg een van de eerste plekken in de Rock and Roll Hall of Fame.

25 CD&V-parlementsleden Nahima Lanjri en Els Van Hoof dienen een wetsvoorstel in om het geboorteverlof uit te breiden naar (…) dagen. Nu mogen vaders en meemoeders tien dagen thuisblijven.

26 De (…) politie voert een onderzoek naar de ‘Zehbi’s’, een meisjesbende die de stationsbuurt onveilig maakt. Een van de leden wordt opgepakt en in een halfopen instelling geplaatst.

27 Het Vlaamse dialectwoord van het jaar, een initiatief van Radio 1 en De Standaard, is ‘jeunen’, (…) voor ‘plezier maken’ en ‘iemand iets gunnen’. Ook ‘apsjaar’ en ’tsiepmuile’ maakten kans.

28 Staatssecretaris Theo Francken zegt dat de afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont asiel kan aanvragen in ons land. Een dag later vraagt (…) hem ‘geen olie op het vuur te gooien’.

29 De 20e Knack Hercule Poirotprijs gaat naar Hilde Vandermeeren voor haar roman Schemerzone. Deze prijs bekroont jaarlijks de beste Vlaamse (…).

30 Netflix kondigt aan dat er geen nieuw seizoen komt van (…), een dag nadat hoofdrolspeler Kevin Spacey werd beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag.

31 In (…) rijdt een truckchauffeur in op voetgangers en fietsers. Er vallen acht doden, onder wie één Belgische vrouw. ‘Een laffe terreurdaad‘, aldus de burgemeester van de stad.

Oplossingen

1 een gewapende overval 2 The Traveling Wilburys 3 Yves Vanderhaeghe 4 Joëlle Milquet 5 Kazuo Ishiguro 6The New York Times7 Londen 8 drie 9 208 10 de Kamer 11 Balen 12 de Verenigde Staten 13 gelijke onderwijskansen 14 Peter Van Den Begin 15 250.000 16 WPA2 17 tweede 18 Sophie Dutordoir 19 Universiteit Gent 20 sluipwegen of omwegen 21 ‘Tsjechische Trump’ 22 naam 23 6000 24 New Orleans 25 vijftien 26 Brugse 27 West-Vlaams 28 Charles Michel 29 misdaadroman 30House of Cards31 New York

State of the Union
State of the Union© Getty Images

uw score……./31

Fats Domino
Fats Domino
Carles Puigdemont
Carles Puigdemont© BELGA
Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content