London Bridge © Xinhua News Agency / eyevine

Wat herinnert u zich nog van 2017? Vul de ontbrekende woorden aan in het maandoverzicht van 06/17

1 Hulpdiensten moeten altijd groen krijgen bij verkeerslichten. In een nieuw systeem zal het (…) de lichten kunnen beïvloeden en dat zal dus ook gelden voor de hulpdiensten.

2 De Vlaamse regering keurt de nieuwe kinderbijslag goed, voor kinderen geboren vanaf 1 januari (…). Er is commotie over de vraag of dit systeem de armoedetoets doorstaat.

3 In Londen rijdt een (…) in op verschillende voetgangers op London Bridge. Daarna stappen drie gewapende mannen uit, die mensen neersteken. Er vallen zeven doden.

4 Michael Freilich, hoofdredacteur van (…), en ex-politicus Selahattin Koçak richten samen een beweging op. De missie: moslims en joden vreedzaam laten samenleven.

5 Montenegro wordt officieel lid van de NAVO. De alliantie telt nu (…) leden. In Rusland wordt de toevoeging van de Balkanstaat niet op applaus onthaald.

6 Het Vlaams Parlement richt een bijzondere commissie op die zich moet buigen over grensoverschrijdend gedrag in de sport. Aanleiding zijn getuigenissen uit het (…).

7 In (…) zijn fossiele resten gevonden van de homo sapiens van ongeveer 300.000 jaar oud. Onze eerste voorouders leefden dus niet in Ethiopië, zoals lange tijd werd aangenomen.

8 Het Massachusetts Insitute of Technology (MIT) is alweer verkozen tot beste universiteit van de wereld. In ons land scoort de (…) het best, met een 71e plaats.

9 Het gigantische containerschip Madrid Maersk arriveert in de haven van Antwerpen, als grootste ooit. Het schip is (…) meter lang, 58,6 meter breed en komt 59 meter boven water.

10 Iedereen kan in ons land magazijnen kopen voor machinegeweren. Zo ook Khalid El Bakraoui, die zich opblies in metrostation (…). Justitieminister Koen Geens legt de verkoop aan banden.

11 Oekraïners kunnen nu zonder visum naar (…) reizen. In de eerste uren staken volgens de grenswacht al 600 mensen de grens over met een biometrisch paspoort.

12 Jihadronselaar Fouad Belkacem is in de gevangenis van (…) getrouwd met een Belgische vrouw van Marokkaanse origine. Hij zou op die manier zijn uitlevering willen vermijden.

13 Actrice en model Anita Pallenberg (75) sterft. Ze was in de jaren zestig een belangrijk icoon van de popart, en had relaties met twee Rolling Stones: Brian Jones en (…).

14 De rechtbank in Dendermonde veroordeelt een koppel uit Beveren, van wie de baby overleed aan ondervoeding, tot zes maanden cel met uitstel. Hun zoontje kreeg alleen (…) te eten.

15 Dierenrechtenorganisatie Animal Rights verspreidt gruwelijke undercoverbeelden van een pluimveebedrijf in (…). ‘Ongeschikte’ kuikens worden de nek gebroken of verdronken.

16 De Duitse oud-bondskanselier Helmut Kohl (87) overlijdt. De christendemocraat leidde zijn land van 1982 tot (…) en wordt gezien als de ‘vader van de Duitse hereniging’.

17 MR-politicus Armand De Decker neemt ontslag als burgemeester van (…). Hij zou een belangrijke rol hebben gespeeld in Kazachgate, de affaire rond het ontstaan van de afkoopwet.

18 De partij van de nieuwe Franse president Emmanuel Macron, La République en Marche, haalt samen met bondgenoot (…) een absolute meerderheid in het Franse parlement.

19 CDH-voorzitter Benoît Lutgen blaast alle regionale regeringen met de (…) op, wegens de betrokkenheid van de socialisten in recente schandalen, onder meer rond Samusocial.

20 Ons land ontsnapt aan een nieuwe aanslag. In het station Brussel-Centraal wil een man een spijkerbom doen ontploffen, maar dat mislukt. Hij wordt doodgeschoten door (…).

21 Travis Kalanick stapt op als ceo van taxi-app (…). Nadat binnen het bedrijf schandalen waren uitgebroken rond seksuele intimidatie en ander wangedrag, werd zijn positie onhoudbaar.

22 De Vlaamse energieheffing, beter bekend als de (…), wordt vernietigd door het Grondwettelijk Hof. Voor 2016 en 2017 blijft de taks behouden, om complicaties te vermijden.

23 Minister van Jusitie Geens beslist dat ‘brave’ gevangenen afwisselend een week in de cel en een week (…) mogen doorbrengen, om de overbevolkte gevangenissen wat te ontzien.

24 Child Focus is op zoek naar Brahim Bakali (9) die een dag eerder verdween bij (…). Die deed geen aangifte. De jongen wordt na drie dagen teruggevonden.

25 Ruim 50.000 Duitse en Belgische betogers vormen een menselijke ketting van Tihange tot in (…). Ze willen daarmee de onveiligheid van de Belgische kerncentrales aanklagen.

26 Vijvenvijftig bedrijven uit de voedingssector beloven dat ze reclame voor kinderen jonger dan (…) jaar op sociale media zullen beperken.

27 Internetbedrijf Google krijgt van de (…) een recordboete van 2,4 miljard euro, wegens misbruik van zijn marktpositie: bij zoekopdrachten krijgt Google Shopping voorrang.

28 Het Vlaams Parlement keurt het verbod op onverdoofd slachten goed. Vanaf (…) wordt verdoving verplicht, behalve bij runderen. Zij worden onmiddellijk na de halssnede verdoofd.

29 Het Iraakse leger heeft de moskee van Mosul ingenomen, waar Islamitische Staat drie jaar eerder het (…) uitriep. De Iraakse premier spreekt over ‘het einde van de IS-staat’.

30 De Franse politica en feministe Simone Veil (89) sterft. Ze overleefde de Holocaust en schopte het tot minister van Volksgezondheid en eerste vrouwelijke voorzitter van het (…).

Oplossingen

1 openbaar vervoer 2 2019 3 bestelwagen 4 Joods Actueel 5 29 6 judo 7 Marokko 8 KU Leuven 9 399 10 Maalbeek 11 de Europese Unie 12 Hasselt 13 Keith Richards 14 alternatieve melk 15 Tielt 16 1998 17 Ukkel 18 MoDem 19 PS 20 militairen 21 Uber 22 Turteltaks 23 thuis 24 de Dienst Vreemdelingenzaken 25 Aken 26 twaalf 27 Europese Commissie 28 2019 29 kalifaat 30 Europees Parlement

uw score……./30

Fouad Belkacem
Fouad Belkacem© BELGA
Helmut Kohl
Helmut Kohl© BELGAIMAGE
Benoît Lutgen
Benoît Lutgen© BELGA
Simone Veil
Simone Veil© AFP
Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content