© Anthony Dehez

Wat herinnert u zich nog van 2017? Vul de ontbrekende woorden aan in het maandoverzicht van 05/17

1 Raoul Hedebouw, de kopman van PVDA in Wallonië, wordt tijdens de 1 meiviering in (…) aangevallen met een mes, wanneer hij aan zijn toespraak wil beginnen. Hij raakt lichtgewond.

2 In Brugge start het proces over de kasteelmoord. André Gyselbrecht slaat de hele zaal met verstomming: hij gaf wel degelijk de opdracht om zijn schoonzoon (…) te doden.

3 Minister van Justitie (…) wil burgerinfiltranten inzetten in de strijd tegen de terreur en de georganiseerde misdaad. Er is nog geen akkoord binnen de meerderheid.

4 Het federaal parket onderzoekt het internetspel Blue Whale Challenge, dat populair is bij jongeren. Ze moeten 50 dagen lang elke dag een uitdaging uitvoeren. De laatste is (…).

5 Minstens drie Congolese ‘wezen’ die in ons land geadopteerd werden, hebben nog biologische ouders. Ze werden (…) en kregen valse namen, schrijft Het Laatste Nieuws.

6 Leerkrachten die (…) willen geven in de derde graad van het secundair onderwijs, zullen voortaan een master moeten halen aan de universiteit. Dat beslissen de Vlaamse en de federale regering.

7 Terreurgroep (…) heeft 82 meisjes vrijgelaten die in 2014 ontvoerd werden, aldus de Nigeriaanse president. In ruil mocht een aantal leden van de groep de gevangenis verlaten.

8 Jaarlijks lopen duizenden Belgen in het (…) een bloedstroominfectie op, die dodelijk kan zijn. Artsen en verpleegkundigen houden zich te weinig aan de voorzorgsmaatregelen.

9 De Limburgse gemeenten Opglabbeek en Meeuwen- Gruitrode fuseren op 1 januari 2019. De nieuwe gemeente krijgt de naam (…).

10 Nooit eerder waren er zo veel chronische spijbelaars. Bijna 2 procent van de leerlingen was vorig schooljaar meer dan (…) halve dagen afwezig.

11 In Oostende heeft minister Bart Tommelein de eerste publieke laadpaal voor elektrische wagens in gebruik genomen. De komende vier jaar moeten er in heel Vlaanderen (…) komen.

12 Een aanval met de gijzelsoftware(…) legt computers wereldwijd plat. Onder meer de Britse nationale gezondheidsdienst wordt getroffen. Hackers vragen bitcoins als losgeld.

13 De Portugees Salvador Sobral wint het Eurovisiesongfestival in de Oekraïense hoofdstad Kiev met het nummer ‘Amar Pelos Dois’. De Belgische inzending Blanche eindigt als (…).

14 Jeroen Olyslaegers wint de Fintro Literatuurprijzen van de vakjury en de lezersjury met zijn roman (…). De jury omschrijft dat boek als ‘een ijzersterke oorlogsroman’.

15 Het aantal gehuwde koppels in Vlaanderen daalt sterk. Vijftien jaar geleden maakten zij nog 76 procent van de gezinnen uit, in 2016 nog maar (…).

16 Lagere scholen zien hun koopkracht sinds 2009 fors dalen, met 11 procent. De werkingsmiddelen zijn dan wel toegenomen, maar te weinig om de (…) te compenseren.

17 De boskaart, die zonevreemde bossen blootlegt, zorgt voor een storm van protest bij eigenaars. (…) dagen later trekt minister- president Geert Bourgeois de kaart in.

18 De Amerikaan Roger Ailes (77) sterft. Hij richtte in 1996 de conservatieve nieuwszender (…) op. In juli 2016 moest hij opstappen na beschuldigingen van seksuele intimidatie.

19 Vlaanderen krijgt een hulplijn voor (…) en hun omgeving: Stop It Now! Wie worstelt met seksuele gevoelens tegenover kinderen, kan gratis en anoniem bellen.

20 In Brussel trekt de Belgian Pride meer dan 55.000 mensen. Het is al de 22e editie van deze optocht van homoseksuelen, lesbiennes, biseksuelen, transseksuelen en (…).

21 De Turkse president Erdogan wordt opnieuw leider van zijn partij, de (…). Hij kon zich opnieuw kandidaat stellen, omdat na het referendum de ‘onafhankelijkheidsregel’ sneuvelde.

22 Vlak na een concert van tieneridool Ariana Grande in (…), blaast een man zich op aan de concertzaal. Er vallen 22 doden, onder wie heel wat kinderen en tieners.

23 De Britse acteur Roger Moore (89) overlijdt. Hij speelde de rol van geheim agent 007 in (…) James Bondfilms, tussen 1973 en 1985.

24 De Amerikaanse president Donald Trump brengt een bezoek aan ons land. Hij landt met zijn vliegtuig (…) in Brussel en ontmoet premier Charles Michel en koning Filip.

25 België draagt de nieuwe hoofdzetel van de NAVO over aan secretaris- generaal (…). De futuristische mastodont in staal, beton en glas kost net geen 1,1 miljard euro.

26 De Italiaanse modeontwerpster Laura Biagiotti (73) sterft. The New York Times kroonde haar tot ‘koningin van het (…)‘.

27 De Amerikaanse muzikant Gregg Allman (69) sterft. Samen met zijn broer Duane richtte hij The Allman Brothers Band op. Hun hit Jessica was de tune van het BBC-programma (…).

28 De Gouden Palm gaat naar de Zweedse film The square van Ruben Östlund. De film gaat over een museumdirecteur die zijn (…) verliest en daarmee ook de controle over zijn leven.

29 Ex-dictator Manuel Noriega (83) sterft. Hij heerste in de jaren 1980 over (…) en zat later ruim twintig jaar in de cel, in de VS, Frankrijk en zijn thuisland.

30 Bijna (…) op de tien Vlaamse afgestudeerden vinden binnen het jaar werk, blijkt uit cijfers van de VDAB. Vooral hooggeschoolden vinden steeds makkelijker een job.

31 De verruimde minnelijke schikking, waarmee verdachten hun straf kunnen afkopen, wordt opnieuw mogelijk, een jaar nadat het (…) de wet daarover had vernietigd.

Oplossingen

1 Luik 2 Stijn Saelens 3 Koen Geens 4 zelfdoding 5 ontvoerd 6 islamitische godsdienst 7 Boko Haram 8 ziekenhuis 9 Oudsbergen 10 dertig 11 2500 12 Wannacry 13 vierde 14Wil15 de helft 16 inflatie 17 twee 18 Fox News 19 pedofielen 20 interseksuelen 21 AKP 22 Manchester 23 zeven 24 Air Force One 25 Jens Stoltenberg 26 kasjmier 27Top Gear28 gsm 29 Panama 30 negen 31 Grondwettelijk Hof

elektrische wagens
elektrische wagens© BELGA

uw score……./31

Ariana Grande
Ariana Grande© Dave Hogan for One Love Manchest
Donald Trump
Donald Trump© Mischa Schoemaker/WENN.com
Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content